Lounais-Häme Forssa

Wahren-opiston Miesten piiri ei ole salaseura, mutta naisilta keskusteluryhmään on pääsy kielletty

Jyrki Jokinen peri Miesten piirin vetäjän paikan Jukka Nummelinilta. Saappaat ovat suuret, mutta Jokinen tekee kovasti töitä ne täyttääkseen. Kuva: Tapio Tuomela
Jyrki Jokinen peri Miesten piirin vetäjän paikan Jukka Nummelinilta. Saappaat ovat suuret, mutta Jokinen tekee kovasti töitä ne täyttääkseen. Kuva: Tapio Tuomela

Wahren-opiston koulutustarjonnassa jo vuosia mukana ollut Miesten piiri ei ole mikään salaseura, mutta huonosti se ja sen sisältö tunnetaan.

Virallisesti ilmaistuna kyse on yhteiskunnallisesta opinto- ja keskustelupiiristä, jossa käsitellään lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä. Jos piirin aiheita katsoo viimeisen 30 vuoden ajalta, niin sota on ykkönen ja poliittinen historia selvä kakkonen.

Ihan silkkaa pönöttämistä ja vetäjän kuuntelemista parituntinen ei kuitenkaan ole, sillä vetäjästä riippuen mukaan on mahtunut myös erilaisia tieto- ja urheiluvisoja. Varsinkin isojen kisojen aikaan niistä oli enemmänkin riemua, kun jokainen pääsi testaamaan urheilutietämystään ihan rahan kanssa. Voittaja sai potista puolet, toinen puoli meni kahvirahastoon.

Jukka Nummelin veti piiriä vuositolkulla eikä päässyt siitä eroon edes eläkkeelle siirryttyään. Nyt Jukka on kuuntelijoiden puolella.

Nummelinin suuret saappaat ryhmän vetäjänä ovat ensimmäistä vuotta tuplatohtori Jyrki Jokisen jalassa.

– Minut taisi olla aika helppoa puhua Jukan työtä jatkamaan kun luonne on sellainen, että jotain pitäisi koko ajan tehdä. Esimerkiksi kirjan lukeminen keskellä päivää aiheuttaa omantunnon tuskia, Jokinen sanoo.

– Tämä on meikäläiselle äärettömän mieluista puuhaa ja toivottavasti se on sitä myös piirille.

Viimeisimmän Miesten piiri aihe oli Väinö Tanner, josta Jokinen oli laatinut niin perinpohjaisen alustuksen, että kysyttävää saati kyseenalaistamista ei juurikaan piirille jäänyt.

Miesten piirissä on keskusteleva henki. Jukka Nummelin (kuvan ylälaidassa) veti piiriä vuosikausia, mutta on nyt kuuntelijoiden puolella.

Väkeä laidasta laitaan

Piirin koostumus tekee siitä entistä mielenkiintoisemman, kun mukana on kavereita useimmista inhimillisen elämän suunnista. Keski-ikä lienee päälle seitsemänkymmenen, mutta tiedonhalu on kaikilla edelleen valtaisa.

Voisiko keskiviikon parituntista pitää jopa jonkinlaisena dementiantorjuntatuokiona tai jotakin sinne päin. Jonkin verran samaa mieltä asiasta on parisenkymmentä vuotta mukana ollut Pentti Suonpää.

– Ainakin osittain lähdin mukaan siksi, että tuo yläpää pysyisi edes jonkinlaisessa kunnossa. Tässä kun pitää kuuntelemisen lisäksi myös funtsata ja joskus olla jopa eri mieltä. Yhteiskunnalliset asiat ovat muutenkin aina kiinnostaneet ja kun ne kiinnostavat muitakin piiriläisiä, niin mikä täällä on ollessa.

Nuorempi Suonpää eli Jukka on mukana ryhmässä vasta toista vuottaan, mutta ei kadu mukaantuloaan.

– Erinomaista vaihtelua autoarpojen myyntiin, koripalloon ja Kansan Radion kuuntelemiseen, Jukka virnistää ja kehottaa liittymään mukaan.

Samoilla linjoilla veljesten kanssa on luomuviljelijä Hykkilästä eli Sipilän Pekka. Mies lähti mukaan vaimon kehotuksesta eikä kadu.

– Porukka täällä on yllättävän valveutunutta ja meikäläinen täysi oppipoika, mutta eiköhän se tästä minunkin kohdalla vuosien myötä parane.

Jukka Suonpää (etualalla) on piirin tuoreita jäseniä. Mukaantulo ei ole kaduttanut. Kuva: Tapio Tuomela
Jukka Suonpää (etualalla) on piirin tuoreita jäseniä. Mukaantulo ei ole kaduttanut. Kuva: Tapio Tuomela

Tietovisa ja kahvi

Porukan homogeenisuutta kuvaa sekin, että kello kolmelta juodaan kahvit ja mitellään Metsistön Eeron tietovisa. Tällä kertaa testattiin piirin tietämystä suomalaisesta kirjallisuudesta ja yhtensä kysymyksenä oli millä nimimerkillä kirjoitti aikanaan Aarne Haapakoski.

Pullat ja piparit piiriin tuodaan vuorotellen ja viimeksi sellaiset porukalle kärräsi Niemen Antti. Kaikilla piiriläisillä on kaapissa ihan omat mukinsa ja satunnaiset vierailijat voivat käyttää ja joukosta poistuneitten mukeja, jotka perikunta on jättänyt kiertoon.

Kahvihetken aikana piiri muuten ihmetteli kovasti sitä, kuinka vaikeaa ja hankalaa on päättää hävittäjäkaupoista. Porukalla kun on selkeä ymmärrys siitä, että ne kannattaa hankkia ihan läheltä.

Hiihtoloman jälkeen kokoonnutaan seuraavan kerran ja aiheena tulee olemaan jo useamman kerran aikaisemminkin käsitelty C. G. E. Mannerheim. Ja jos Jyrki Jokinen tekee alustuksesta vielä tukevamman kuin Tannerista, niin todennäköisesti hänellä on rekvisiittanaan Emma-pikakivääri.

Miesten piiri on kaikesta demokratiahöpinästä huolimatta edelleen miesten piiri ja tullee sellaisena myös pysymään.

Joitakin aikoja sitten tapahtui nimittäin niin, että joku otti puheeksi sellaisen seikan, että voitaisiinko mukaan ottaa myös naisia.

Paikalla oli silloin 15 piiriläistä ja äänestyksen tulos 15–0. Miesten piiri tulee siis säilymään miesten piirinä. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.3.2020

Uusimmat