Lounais-Häme Forssa

Wahren-opiston opistolaiskunta on paljon muutakin kuin talkoita ja työvelvoitetta

Mukaan lähteminen ei tarkoita kuitenkaan samaa kuin työvelvoite.
Kansalaisopiston mökki on tullut Tiina Henrikssonille tutuksi niin viihtyisine sisä- kuin upeine ulkomiljöineenkin. Kuva: Tapio Tuomela
Kansalaisopiston mökki on tullut Tiina Henrikssonille tutuksi niin viihtyisine sisä- kuin upeine ulkomiljöineenkin. Kuva: Tapio Tuomela

Wahren-opiston opistolaiskunta hakee toimintaansa vireyttä uusista tuulista.

– Ei tässä helpolla luovuteta. Maailma muuttuu, emmekä mekään voi yksiin ja samoihin kaavoihin kangistumalla katsoa eteenpäin, määrittelee yhdistykseen asialle omistautumisen muodossa uskova Tiina Henriksson.

Hänelle on kertynyt Forssan kansalaisopistotaustaa eri kursseilla lähes kolmen vuosikymmenen ajalta. Opiston väestä koostuvaan ja rekisteröitynä yhdistyksenä toimivaan opistolaiskuntaan Henriksson lähti mukaan kaksi vuotta sitten.

 

Hän selittää ratkaisuaan kohdalle osuneilla yhteensattumilla.

– Minua pyydettiin mukaan, kun täällä tiedettiin, että olen osallistunut muun muassa ammattiyhdistysosaston toimintaan. Ajattelin, että voinhan minä kirjoittaa kokousten pöytäkirjoja, kun olen työttömänä ja vapaa ammattiosastonkin puolesta.

Sittemmin Henriksson on huomannut opistolaiskuntalaisuuden ikään kuin vieneen mennessään. Tässä vaiheessa hän toimii yhdistyksen sihteerinä ja vararahastonhoitajana.

– Tehtäviä karttuu, kun niitä pienen porukan kesken jaetaan, hän toteaa.

 

Ikävänä tosiasiana on Tiina Henrikssonin mukaan tunnustettava, että talkootyö ei kiinnosta enää ihmisiä takavuosien malliin. Yhdeksi opistolaiskunnan kannalta kahlitsevaksi tekijäksi hän näkee pelon, että mukaan lähtö tarkoittaa työvelvoitetta.

– Otamme kaiken avun tervetulleena ja kiitollisina vastaan, mutta emme pakota ketään mihinkään. Esimerkiksi talkoisiimme voi ihan hyvin osallistua vain silloin kun se itse kullekin sopii.

Painopisteen opistolaiskunnassa on muodostanut jo pitkään Pyhäjärven rannalla Tammelassa sijaitseva mökki saunoineen. Tiina Henriksson pitää selvänä, että opiston mökkinä yleisesti tunnettava paikka pitää asemansa toiminnan keskiössä jatkossakin.

Mökillä kesälauantaisin ja -keskiviikkoisin lämpiävän saunan laajassa löylyttelijöiden vakiojoukossa hän näkee potentiaalia myös opistolaiskunnan riveihin. Rohkaisevia merkkejäkin on ilmassa.

– Kyllä me muun muassa mökin talvikuntoon laittamis- samoin kuin keväisiin kesäkuntoon saattamistalkoisiin olemme väkeä saaneet, hän toteaa.

Pyhäjärven rannan luontomiljööstä löytyvä kansalaisopiston mökki on Wahren-opiston opistolaiskunnan keskeinen toimintaympäristö. Kuva: Tapio Tuomela
Pyhäjärven rannan luontomiljööstä löytyvä kansalaisopiston mökki on Wahren-opiston opistolaiskunnan keskeinen toimintaympäristö. Kuva: Tapio Tuomela

 

Tiina Henriksson määrittelee itsensä opistolaiskunnassa vielä yhdeksi tulokkaaksi muiden tulokkaiden ja joukkoon jatkossa liittyvien ja tervetulleiksi toivotettavien mukana.

– Tämä on meille nuoremmille opettelua. Pyrimme ja uskomme siihen, että toimintamme jatkuu ja vilkastuu entisestään.

Wahren-opiston ilmaisuaineiden opettaja Eliisa Lintukorpi toteaa opistolaiskunta-asiaan tartutun myös jäsenhankintakampanjan muodossa. Hän sanoo puhtaalta pöydältä päivitettävään listaan kertyneen toistaiseksi kolmisenkymmentä nimeä.

– Kampanja jatkuu ensi vuoteen. Siitä lähdemme, että jäsenmäärä kasvaa sataan 1.10. 2020 mennessä, jolloin opistomme tulee toimineeksi sata vuotta.

Suunnitelmissa on muun muassa kurssien sekä muiden tapahtumien järjestäminen mökillä ja muutenkin esille tulevien toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan. Tiedossa on jo ensi kesänä juhannuksen jälkeisellä viikolla mökillä järjestettävä taidekurssi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic