Lounais-Häme Tammela

Walkersin Wauto kiertää Tammelan kylissä, nuorisotyö etsii vapaaehtoisia

Syksyllä nuorisotyön tueksi tuleva auto vie toimintaa pyörillä myös kunnan keskustasta kylille.
Nuorisotyöntekijä Maria Valta toivoo riittävän monen innostuvan vapaaehtoistyöstä nuorten parissa Wautossa. 8-vuotias Joonas Nieminen ei ole Wauton kohderyhmää, hän käy Tammelan skeittiparkissa skuuttaamassa muutaman kerran viikossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nuorisotyöntekijä Maria Valta toivoo riittävän monen innostuvan vapaaehtoistyöstä nuorten parissa Wautossa. 8-vuotias Joonas Nieminen ei ole Wauton kohderyhmää, hän käy Tammelan skeittiparkissa skuuttaamassa muutaman kerran viikossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Nuorisotyö Tammelassa astuu uuteen aikaan ensi syksynä. Aseman Lapset ry:n Walkers-toiminnan yksi osa, Walkers-auto eli tuttavallisemmin Wauto, on kunnassa käytettävissä viikoittain kolme tuntia joulukuun puoliväliin asti.

Wautoon haetaan nuorisotyöntekijän työpariksi vapaaehtoisia.

– Toiminta sopii hyvin esimerkiksi sellaiselle, jota nuorisotyö alana kiinnostaa. Vapaaehtoisia pitäisi löytää vähintään viisi, kymmenen olisi vielä parempi. Silloin työ ei kävisi kenellekään liian raskaaksi, miettii Tammelan kunnan nuorisotyöntekijä Maria Valta.

Pääsyvaatimuksena vapaaehtoisille on täysi-ikäisyys ja kiinnostus nuorison parissa työskentelyyn.

– Vapaaehtoisiksi ilmoittautuvat haastatellaan. Heillä pitää olla oikea positiivinen suhtautuminen nuoriin. Sormi pystyssä saarnaaville ei tehtävä oikein sovi.

Palkkaa vapaaehtoiset eivät saa, mutta vuoron aikana heille tarjotaan kahvia ja voileipää.

Nuorisotyön muotona Wauto on Lounais-Hämeessä uusi.

– Motorisoitu nuorisotyö on uusi trendi. Tammela on tämän seudun kunnista tietääkseni ensimmäinen, johon Wauto tulee, Valta kertoo.

Kohderyhmänä autolle ovat 13–17-vuotiaat nuoret eli samanikäiset, joille Manttaalin nuortenillat on kohdistettu. Wauto käy myös esimerkiksi Letkulla ja Teurolla, jossa nuorisotila on tähän asti houkutellut lähinnä alakouluikäisiä.

– Autoon on varmasti helpompi tulla juttelemaan kuin kunnantalolle, jos esimerkiksi vanhemmilla, sukulaisilla tai kavereilla on nuoresta huoli. Suurimmaksi osaksi kävijät varmasti ovat ihan tavallisia nuoria, Valta arvelee.

Matalan kynnyksen periaatteella toimiva Wauto tarjoaa nuorille myös lämpimän kokoontumispaikan.

– Etsivälle nuorisotyölle Wauto tarjoaa yhden mahdollisuuden löytää uusia asiakkaita.

Tammelassa on valmistauduttu Wauton tuloon. Aseman Lapset ry:n valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela on käynyt kouluttamassa kunnan väkeä.

15. elokuuta Wauto kurvaa ensimmäisen kerran Tammelaan. Silloin vapaaehtoisille on koulutus, jossa heille kerrotaan Walkers-toiminnasta ja siitä, mitä vapaaehtoistyö sen puitteissa tarkoittaa.

Kunnalle Wauto ei kovin paljon kustannuksia aiheuta.

– Polttoaineen ja kahvitarjoilut kunta maksaa. Minulle maksetaan palkkaa muutenkin, eli siitäkään ei lisäkuluja tule, Valta naurahtaa.

Walkers Suomen toimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön, den 7nde Mars Fonden ja Sinebrychoffin avustuksilla sekä keräys- ja lahjoitustuotoilla. FL

Walkers

Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitetty nuorisotyön muoto, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

Toiminta on tarkoitettu alle 18-vuotiaille nuorille.

Perusideana kaikkia mukana olevia koskeva lausahdus “Ollaan ihmisiksi”.

Toimintaa toteutetaan muun muassa Walkers-kahviloissa, -bussissa, ja -autoissa.

Aseman Lapset ry toimii valtakunnallisena taustayhteisönä kaikille Walkerseille. Järjestö myös ylläpitää Walkers-taloa Helsingissä.

Wauto

Walkers-autot eli wautot ovat pyörien päällä kulkevia nuorten kohtaamispaikkoja.

Wautoja on neljä ja ne kulkevat ympäri Suomea.

Wautojen nimet ovat Kissa, Ilves, Leijona ja Tiikeri.

Tammelaan tulee syksyllä Kissa.

Wautoissa on tarjolla kahvia, korttiepelejä ja aikuisten juttuseuraa nuorille.

Wautoilla täydennetään paikallista nuorisotyötä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020