Lounais-Häme Forssa

Wanhan ajan lelumarkkinat järjestetään 12. kerran: Moni etsii tapahtumasta lapsuudenleluja, joiden avulla muistot voi elää uudelleen

Wanhan ajan lelumarkkinat järjestetään Forssan työväentalolla 28. heinäkuuta.
Esa Malmström ihasteli 10-vuotiaan Marikki-tyttärensä kanssa 1920-luvulta peräisin olevaa Marttanukkea. Marikki on ollut aktiivisesti mukana isänsä keräilyharrastuksessa pienestä pitäen. Kuva: Tapio Tuomela
Esa Malmström ihasteli 10-vuotiaan Marikki-tyttärensä kanssa 1920-luvulta peräisin olevaa Marttanukkea. Marikki on ollut aktiivisesti mukana isänsä keräilyharrastuksessa pienestä pitäen. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalainen varastorakennus on täynnä vanhoja esineitä. Vanha keinuhevonen seisoo lattialla odottaen uutta ratsastajaa. Hyllyllä istuva Marttanukke katsoo sisääntulijaa ruskeilla nappisilmillään keltaisen myssynsä alta. Vanhoista leluista huokuu historia ja tarinat. Ne juuri vanhojen lelujen harrastaja Esa Malmströmiä viehättävät.

– Jokaisella lelulla on oma tarinansa. Vanhat lelut eivät ole nykylelujen tavoin tusinatavaraa, vaan niissä on uskomattoman hienoja, loppuun asti hiottuja yksityiskohtia. Jokainen niistä on jollakin tavalla uniikki, Malmström intoilee.

Sunnuntaina Forssan työväentalo täyttyy vanhoista leluista ja keräilyesineistä 12. kertaa. Wanhan ajan lelumarkkinoille on tulossa 60 myyjää, joista kaukaisin tulee Ruotsista asti. Myyjiä on hieman viime vuotta vähemmän, sillä tällä kertaa talon yläkerta ei ole käytännön syistä tapahtuman käytössä. Myyjiä olisi tulossa tapahtumaan enemmänkin, mutta tila ei riitä tapahtuman kasvattamiseen.

– On tärkeää, että tila ja myytävät tuotteet sopivat yhteen. Forssasta on vaikeaa löytää yhtä kaunista ja vanhaa tilaa kuin työväentalo. Suuria tiloja olisi tarjolla, mutta me haluamme järjestää tapahtuman pienemmässä tilassa miljöön ainutlaatuisuuden vuoksi, Malmström perustelee.

Lelumarkkinat järjestettiin viime kesänä myös Hämeenlinnassa. Tällä hetkellä Malmström suunnittelee vievänsä tapahtuman vielä kolmannellekin paikkakunnalle, todennäköisesti jonnekin päin Pohjois-Suomea. Sen osalta suunnitelmat ovat vielä alkutekijöissään.

– Suomessa ei juurikaan järjestetä suuria vanhojen lelujen tapahtumia. Kun järjestimme lelumarkkinat ensimmäisen kerran, se otti hyvin nopeasti paikkansa leluharrastajien ja -keräilijöiden kalentereissa, forssalaisjärjestäjä kertoo.

Jo perinteeksi muodostunut kesätapahtuma houkuttelee Forssan seudulle noin 1500 vanhojen lelujen ystävää. Suurin osa tapahtuman kävijöistä tulee seudun ulkopuolelta. Malmströmin mukaan moni majoittuu Forssassa jo perjantaina.

– Vanhojen lelujen harrastaja on useimmiten henkilö, joka haluaa ostaa vanhan lelun, jollainen hänellä itsellään on joskus ollut. Naiset etsivät useimmiten nukkeja, nalleja ja nukkekotitavaraa, miehet taas puu- ja peltileluja, Malmström kuvailee.

Lelumarkkinat ovat myös monelle keräilijälle odotettu tapahtuma. Intohimoisimmille keräilijöille markkinoiden alkuun on järjestetty kahden tunnin preliminääriaika, jolloin muuten ilmaiseen tapahtumaan on sisäänpääsymaksu.

Malmström itse päätyi vanhojen tavaroiden pariin vanhojen moottoripyörien ja autojen kautta. Hänen myytävät tavaransa tulevat yksittäisiltä keräilijöiltä ja perikuntien kautta. Hänen mielestään tavaraa alkaa olla jo taakaksi asti.

– En yksinkertaisesti vain raaski luopua joistakin esineistä, vanhan tavaran harrastaja naurahtaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic