Washington Post: Yhdysvallat ja Meksiko pääsivät sopuun turvapaikanhakijoista

Meksiko
25.11.2018, 04:28

Ulkomaat

Yhdysvallat ja Meksiko ovat päässeet sopuun turvapaikanhakijoita koskevasta järjestelystä maiden rajalla, kertoo Washington Post. Meksikon viranomaiset kertovat lehdelle, että Yhdysvalloista turvapaikkaa hakevien on vastedes odotettava hakemustensa käsittelyä Meksikon puolella. Hakemusten käsittely on Yhdysvalloissa ruuhkautunut ja monien kohdalla se voi viedä vuosia.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vahvistaa Twitterissä, että maan etelärajalla olevat siirtolaiset eivät pääse maahan ennen kuin heidän turvapaikkahakemuksensa on hyväksytty.
– Kaikki pysyvät Meksikossa. Suljemme etelärajan, jos se mistä tahansa syystä tulee tarpeelliseksi, Trump tviittasi.
Trump on uhonnut jo pidempään Meksikon vastaisen rajan sulkemisella ja lähettänyt sinne tuhansia sotilaita pelotteeksi.
Joulukuun alussa virkaan astuvan Meksikon sisäministerin mukaan maiden välinen sopimus on väliaikainen ratkaisu.
– Keskipitkän ja pitkän aikavälin ratkaisu on, että ihmiset eivät lähde liikkeelle, sanoi Olga Sanchez Cordero Washington Postille.
Myöhemmin hänen toimistonsa lähetti tiedotteen, jossa kiistettiin sopimuksen olemassaolo.
Washigton Postin mukaan sopimuksen yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta Trumpin hallinto toivoo ratkaisun suitsivan tuhansien siirtolaisten rajanylityksiä. Useat Väli-Amerikasta lähteneet siirtolaiskaravaanit ovat viime kuukausina suunnanneet Meksikon halki kohti Yhdysvaltoja. Siirtolaiset sanovat pakenevansa köyhyyttä ja väkivaltaa kotimaassa.

Meksikon turvallisuustilanne huolena

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan uudesta järjestelystä, sillä turvallisuustilanne Meksikon rajaseudulla on heikko huumerikollisuuden ja toistuvien väkivaltaisuuksien takia.
Sopimus voi joutua oikeuslaitoksen arvioitavaksi, jos sen epäillään asettavan turvapaikanhakijoita vaaraan tai rajoittavan heidän oikeuttaan hakea suojelua.
Yhdysvalloissa oikeuslaitos on jo jäädyttänyt Trumpin hallinnon aiemman linjauksen, jonka mukaan turvapaikkaa voisivat vastedes hakea vain ne, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Kalifornialainen tuomari esti äskettäin päätöksen toimeenpanon, koska hänen mukaansa turvapaikanhakuun on Yhdysvaltojen lain mukaan oikeus riippumatta siitä millä tavoin saapuu maahan.
Trumpin mukaan Yhdysvallat noudattaa turvapaikkapolitiikassaan ”ota kiinni ja pidätä” -linjaa sen sijaan, että tulijat päästettäisiin vapaasti Yhdysvaltoihin odottamaan turvapaikkahakemusten käsittelyä.

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/deal-with-mexico-paves-way-for-asylum-overhaul-at-us-border/2018/11/24/87b9570a-ef74-11e8-9236-bb94154151d2_story.html?utm_term=.b221ba1cb72d

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic