Washington Post: Yhdysvalloissa opetusministeri aikoo lisätä seksuaalisesta ahdistelusta syytettyjen oikeuksia - Trumpin mukaan "aika on hyvin pelottava nuorille miehille"

Washington
15.11.2018, 03:14

Ulkomaat

Yhdysvalloissa opetusministeri Betsy DeVosin on tarkoitus pian julkaista uudistus, jonka myötä seksuaalisesta ahdistelusta syytetyt saavat yliopistoissa lisää oikeuksia, kertovat asiasta perillä olevat lähteet Washington Postille. Uudistuksen myötä yliopistot saisivat selvittää tarkemmin väitettyä ahdistelua ja syytöksiä esittäneitä saisi muun muassa ristikuulustella.
Ehdotuksessa myös tiukennettaisiin seksuaalisen ahdistelun määritelmää ja pienennettäisiin yliopistojen vastuuta.
Ehdotus on tarkoitus julkaista lähiaikoina, mahdollisesti jo tällä viikolla.
Merkittävin muutos DeVosin uudessa ehdotuksessa on se, että sen myötä seksuaalisesta ahdistelusta syytetylle taattaisiin oikeus syytöksiä esittäneiden ristikuulusteluun. Ristikuulustelun toteuttaisi neuvonantaja tai juristi. Yhden hallinnon virkamiehen mukaan osapuolet voisivat olla eri huoneissa, jos tätä vaaditaan.
Kahden asiasta perillä olevan lähteen mukaan osa Valkoisen talon virkamiehistä vaatii ristikuulustelua pakolliseksi. Osa on puolestaan sitä mieltä, että pakollinen kysely voisi olla traumaattista uhreille. Yhden hallintolähteen mukaan DeVosin ehdotus sisältää kiellon siitä, ettei syytöksiä esittäneeltä saa kysellä tämän omasta seksuaalisesta menneisyydestä.
Kavanaugh’n tapaus lietsonut keskustelua

Seksuaalista ahdistelua koskeva sääntely nousi keskusteluun Yhdysvalloissa etenkin sen jälkeen, kun korkeimman oikeuden tuomariehdokasta Brett Kavanaugh’a kohtaan esitettiin syytöksiä, joiden mukaan hän olisi ahdistellut naisia opiskeluaikoinaan. Kavanaugh kielsi syytökset ja liittovaltion poliisin FBI:n selvityksen jälkeen hänet valittiin korkeimman oikeuden tuomariksi.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julistanut, että aika on hyvin pelottava nuorille miehille Yhdysvalloissa.
DeVos on kritisoinut Trumpin edeltäjän Barack Obaman kaudella vuonna 2011 tehtyä ohjeistusta ahdistelun selvittämisestä. DeVosin mukaan se on liian ohjaileva eikä se takaa asiankuuluvaa prosessia syytetylle. DeVos lupasi jo viime vuonna kirjoittaa sääntelyn uusiksi.
Viime vuonna pitämässään puheessa hän kertoi useita esimerkkejä, joissa hänen mukaansa oli tehty vääriä syytöksiä vanhan sääntelyn alaisuudessa. Hän lisäksi sanoi, että vanha sääntely ei myöskään palvele uhreja, jota joutuvat tekemään useita valituksia.

https://www.washingtonpost.com/local/education/betsy-devos-set-to-bolster-rights-of-accused-in-rewrite-of-sexual-assault-rules/2018/11/14/828ebd9c-e7d1-11e8-a939-9469f1166f9d_story.html?utm_term=.4ff39f00b161

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic