Lounais-Häme

Washington Post: Yhdysvaltain puolustusministerin mukaan EU-maat eivät ole tarjonneet vaihtoehtoja INF-sopimuksesta irtautumiselle

Washington
29.10.2018, 03:54

Ulkomaat

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis sanoo, ettei ole saanut Euroopan unionin mailta vielä ehdotuksia siitä, miten Yhdysvallat voisi välttää irtaantumisen ydinaseita rajoittavasta INF-sopimuksesta. Asiasta uutisoi Washington Post.
Mattis kertoo kysyneensä asiasta EU-mailta asiasta noin kaksi viikkoa ennen kuin presidentti Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen harkitsevan sopimuksesta irtautumista. Trump ilmoitti sopimuksesta vetäytymisestä reilu viikko sitten.
– Sanoin, että meidän täytyy tietää, jos teillä on jotain ideoita.
INF-sopimus on Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen sopimus, joka kieltää 500-5 500 kilometriä kantavat maalle sijoitetut ballistiset ja risteilyohjukset.
INF-sopimus allekirjoitettiin vuonna 1987, jolloin Yhdysvaltojen presidenttinä oli Ronald Reagan ja Neuvostoliittoa johti Mihail Gorbatshov. Gorbatshov kommentoi asiaa aiemmin sanomalla, että sopimuksesta vetäytyminen on ”epäviisasta” ja ”virhe”.
Kielto kattaa sekä ydinkärjin että tavanomaisesti aseistetut ohjukset, mutta usein INF:stä puhuttaessa puhutaan ydinaseista.
Yhdysvaltojen mukaan Venäjä on rikkonut sopimusta. Venäjä on puolestaan kiistänyt tämän.
Yhdysvallat on arvostellut Venäjää sopimuksen rikkomisesta vuodesta 2014 lähtien. Yhdysvaltain mukaan Venäjä rikkoo sopimusta, sillä se on kehittänyt uuden maalta laukaistavan risteilyohjuksen.
Presidentti Barack Obama piti kuitenkin sopimuksesta kiinni eurooppalaisten liittolaisten ja etenkin Saksan toiveesta. Euroopassa huolena on, että sopimuksen vesittäminen johtaa jälleen suurvaltojen välisen asevarustelun kiihtymiseen.
Presidentti Trumpin on tarkoitus tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin Pariisissa marraskuussa. Päämiehet todennäköisesti keskustelevat aiheesta.

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/mattis-talks-with-europe-on-us-withdrawal-from-arms-pact-yield-no-alternatives/2018/10/28/636e51a0-daa4-11e8-aa33-53bad9a881e8_story.html?utm_term=.ee25d37e0855

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic