Lounais-Häme

Washington Postin lähteet: Turkilla hallussa nauhoitteita, jotka todistavat, että sauditoimittaja tapettiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa

Washington
12.10.2018, 05:39

Ulkomaat

Turkkilaiset viranomaiset ovat kertoneet Yhdysvaltojen viranomaisille, että heillä on hallussaan video- ja ääninauhoitteita, jotka todistavat, että sauditoimittaja tapettiin ja hänen ruumiinsa paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Asiasta uutisoi Washington Post Turkin ja Yhdysvaltojen viranomaislähteisiin vedoten.
Lehden haastattelemien viranomaisten mukaan nauhoitteista ilmenee, että saudien turvallisuusviranomaiset pidättivät toimittaja Jamal Khashoggin, tappoivat hänet ja paloittelivat hänen ruumiinsa.
Khashoggi meni Saudi-Arabian konsulaattiin 4. lokakuuta hoitamaan häihinsä liittyviä asioita, eikä häntä ole nähty sen koommin.
Turkkilaiset viranomaiset ovat jo pitkään ilmoittaneet olevansa varmoja, että saudit tappoivat Khashoggin. Saudit ovat kiistäneet väitteet.
Viranomaisten mukaan ääninauhat ovat vakuuttavimmat ja karmeimmat todisteet siitä, että ryhmä saudeja on Khashoggin kuoleman takana.

”Voit kuulla, kuinka häntä kuulustellaan, kidutetaan ja kuinka hänet sen jälkeen murhataan”

Yhden nauhoitteiden sisällöstä perillä olevan lähteen mukaan ääninauha kertoo, mitä Khashoggille tapahtui sen jälkeen, kun hän oli astunut konsulaattiin.
– Voit kuulla hänen äänensä ja arabiaa puhuvien miesten äänet. Voit kuulla, kuinka häntä kuulustellaan, kidutetaan ja kuinka hänet sen jälkeen murhataan, lähde kuvailee.
Toisen lähteen mukaan nauhalta voi kuulla, kuinka Khashoggia lyödään.
Kuvatunlaisten todisteiden olemassaolo selittänee sitä, miksi Turkin viranomaiset niin pian syyttivät Saudi-Arabiaa Khashoggin tappamisesta. Turkkilaiset viranomaiset ovat kuitenkin olleet varovaisia julkaisemaan nauhoitteita. Uhkana on, että se paljastaisi, miten Turkki vakoilee maaperällään muita maita, lähteet kertovat.
Washington Postin mukaan on epäselvää, ovatko Yhdysvaltojen viranomaiset nähneet nauhoja. Turkin viranomaiset ovat kuitenkin kuvailleet sisältöä yhdysvaltalaisille virkaveljilleen.
Washington Postiin kirjoittanut Khashoggi kirjoitti ennen katoamistaan kriittisesti Saudi-Arabian nykyisestä hallituksesta ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanista.

”Onko mahdollista, että konsulaatissa, lähetystössä ei olisi kamerajärjestelmiä?”

Useat maat ovat painostaneet Saudi-Arabiaa, jotta Khashoggin kohtalo selviäisi.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on aiemmin vaatinut, että Saudi-Arabia julkaisee valvontakamerakuvia tukemaan väitteitään, joiden mukaan Khashoggi poistui konsulaatista täysin kunnossa.
– Onko mahdollista, että konsulaatissa, lähetystössä ei olisi kamerajärjestelmiä, Erdogan kysyi turkkilaislehdissä julkaistuissa kommenteissa.
Konsulaatin mukaan valvontakamerat eivät olleet päällä kyseisenä päivänä.
Presidentti Donald Trump puolestaan sanoi tv-ohjelman haastattelussa, että toimittajan kohtalo on selvitettävä. Trumpin mukaan yhdysvaltalaiset tutkijat tekevät yhteistyötä sekä Turkin että Saudi-Arabian kanssa Khashoggin kohtalon selvittämiseksi. Trump kommentoi asiaa Fox and Friends -televisio-ohjelman haastattelussa.
Turkkilainen diplomaattilähde kiisti kuitenkin valtiolliselle Anadolu-uutistoimistolle, että yhdysvaltalaisia tutkijoita olisi mukana tapauksen tutkinnassa.
Myös YK:n edustajat ovat esittäneet Saudi-Arabialle huolensa Khashoggin katoamisesta, kertoi pääsihteeri Antonio Guterresin edustaja.

Turkkilainen media julkaisi ”kuolemanpartion” jäsenten nimet

Turkin viranomaiset ovat vuotaneet julkisuuteen niiden 15 saudiarabialaisen nimet, joiden viranomaiset tiettävästi epäilevät liittyvän Khashoggin katoamiseen.
Mediassa ”kuolemanpartioksikin” kutsutun ryhmän jäsenten nimet ja kuvat julkaistiin New York Timesin mukaan lähellä Turkin hallitusta olevassa Sabah-lehdessä.
Kaikki miehet ovat Sabahin lähteiden mukaan Saudi-Arabian hallinnon palkkalistoilla. Yksi listan miehistä on Saudi-Arabian sisäisen turvallisuuden viraston ruumiinavausasiantuntija, yksi taas maan ilmavoimien luutnantti.
Turkkiin kahdella yksityiskoneella samana päivänä saapuneen ja pikaisesti maasta poistuneen 15 saudimiehen ryhmän epäillään toteuttaneen murhan. Kaikki miehet olivat tallentuneet lentokentän valvontakameroiden kuviin.

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/turks-tell-us-officials-they-have-audio-and-video-recordings-that-support-conclusion-khashoggi-was-killed/2018/10/11/119a119e-cd88-11e8-920f-dd52e1ae4570_story.html?utm_term=.dfe00525674f

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti