Lounais-Häme Tammela

Wauton "lauteilla" voi puhua asiat halki tai vain pitää hauskaa – Nuorisotyö kiertää Tammelassa matkailuautolla

Wautossa nuori saa pitää hauskaa, mutta tarvittaessa myös juttuseuraa.
Nuori on aina Wautoon tervetullut, Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela (vas.) Aseman lapset ry:stä sekä Maria Valta ja Hanna Haapaniemi Tammelan kunnan nuorisopalveluista kertovat. Kuva: Tapio Tuomela
Nuori on aina Wautoon tervetullut, Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela (vas.) Aseman lapset ry:stä sekä Maria Valta ja Hanna Haapaniemi Tammelan kunnan nuorisopalveluista kertovat. Kuva: Tapio Tuomela

– Ei täällä kukaan asu, mutta jotkut nuoret ovat kyllä olleet hyvin surullisia, kun auto on paikkakunnalta lähtenyt, Aseman lapset ry:n valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela kertoo.

Lahtela puhuu Walkers-autosta eli Wautosta, joka saapui torstaina Tammelaan. Wautoja kulkee Suomessa yhteensä neljä, Tammelaan saapunut on nimeltään Kissa.

Sisältä auto on tavallinen matkailuauto penkkeineen, pöytineen ja petimahdollisuuksineen, mutta ulkoa sen erottaa jo kaukaa suurista Walkers-teippauksistaan. Auto palvelee Tammelan nuoria joulukuuhun asti. Liikkeellä auto on tiistai- ja perjantai-iltaisin. Kohderyhmää ovat 13–17-vuotiaat nuoret.

Wauto on osa Walkers on Wheels -hanketta, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mitä auto tarjoaa nuorelle? Wautossa nuori saa vain viettää aikaa, pitää hauskaa ja juoda vaikka kupin kahvia ilman sitoumuksia, mutta saa myös juttuseuraa aikuisista ja toisista nuorista. Wautossa on mukana nuorisotyöntekijöitä sekä vapaaehtoisia. Tällä hetkellä Tammelassa on ilmoittautunut vapaaehtoisia noin viisi, mutta mukaan mahtuu lisääkin.

Wautossa käydään läpi myös syvällisiä asioita, jotka painavat nuorten mieltä.

– Wautossa alkaa usein yhteisöllinen keskustelu, johon nuoret osallistuvat yhdessä. Tämä on nuorisotyön ”saunan laude”, jossa voi puhua mistä vain, kuten elokuvassa Miesten vuoro, Lahtela sanoo.

Wauto näyttää sisältä tavalliselta matkailuautolta, mutta on ollut monelle nuorelle tärkeä paikka. Minna Lahtela (vas.) Aseman lapset ry:stä toi auton Tammelaan torstaina. Siihen olivat tutustumassa Tammelan nuorisopalveluista Maria Valta ja Hanna Haapaniemi.

Lahtela kertoo, että Suomen nuorista puolet ei käy syystä tai toisesta nuorisotiloissa tai ole esimerkiksi etsivän nuorisotyön piirissä. Wauton kautta näihinkin nuoriin saadaan kontaktia.

Syitä, miksi nuoret eivät käy nuorisotiloissa, on monia. Yksi on yksinkertaisesti logistiikka: Omalla kylällä ei välttämättä nuorisotilaa ole ja keskustaan voi olla vaikea päästä. Siksi Wauto kiertää Tammelassa myös kyliä.

Ensimmäinen pysähdyspaikka on perjantaina Portaan Härkäposti. Vuorollaan Wauto piipahtaa myös ainakin Letkulla ja Teurolla.

– Tälle nuorisotyön muodolle uurretaan tässä samalla uraa. Kokeillaan, mikä toimii. Jos auto kiinnostaa kylissä, saapuu se sinne varmasti uudelleenkin. Tämä on myös tasa-arvotyötä, kun kaikille taataan sama mahdollisuus, Lahtela ja Tammelan kunnan nuorisotyöntekijä Maria Valta kertovat.

Toinen syy, miksi nuoret eivät välttämättä käy nuorisotiloilla on heidän oma mielenkiintonsa.

– Tämän päivän nuoret ilmoittavat viihtyvänsä tietyissä paikoissa vain yksinkertaisesti enemmän. Siksi menemme sinne, missä nuoret ovat. Se on nykyaikaa, Lahtela kertoo.

Yksi näistä paikoista on Tammelassa ainakin liikuntapuiston alue, Valta kertoo. Wautot menevät myös paikkoihin, missä aikuisten ja nuorten välillä on ollut kahnauksia.

– Monesti aikuinen menee nuorten luokse toruen. Eihän aikuinenkaan tykkää, jos jostain asiasta aletaan ensimmäisenä huutaa. Wauto ei ole järjestyksenvalvoja. Nuorten meno kuitenkin rauhoittuu usein jo Wauton läsnäololla.

Nuoret ottavat Lahtelan mukaan lähes aina positiivisesti vastaan sen, kun heidän luokseen tullaan ja heistä ollaan aidosti kiinnostuneita. Se näkyy tuloksissa.

Wautot ovat tavoittaneet ympäri Suomen jo 40 000 nuorta 34 eri paikkakunnalla. Pelkästään viime vuonna käväjämäärä oli yli 18 000. Tammela on Kanta-Hämeen ensimmäinen paikkakunta, jolle Wauto on saapunut. Yhden illan aikana Wauton kautta on tavoitettu yleensä noin 40 nuorta.

– Ennätyksiä on aina rikottu siinä, montako nuorta sisälle mahtuu. Ennätys taitaa olla 30:n paikkeilla. 10 tänne mahtuu vielä oikein mukavastikin, Lahtela naurahtaa. FL

 

Oikaisu 16.8. klo 10.21: Korjattu, että Wautot tavoittivat yli 18 000 nuorta pelkästään viime vuoden aikana, ei yhteensä, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

5.4.2020

Uusimmat