Lounais-Häme

Wienissä neuvoteltu Iranin ydinsopimuksen jatkosta - allekirjoittajamaat tukevat Iranin öljynvientiä

Wien
06.07.2018, 16:58

Ulkomaat

Wienissä on tänään neuvoteltu Iranin ydinsopimuksen tulevaisuuden varmistamisesta Yhdysvaltojen vetäytymisestä huolimatta. Kokouksessa ovat paikalla sopimuksen allekirjoittajamaat Britannia, Ranska, Saksa, Kiina ja Venäjä, jotka haluavat Iranin sitoutuvan sopimukseen vastedeskin.
Maat ilmoittivat iltapäivällä yhteisessä lausumassaan, että ne tukevat Iranin oikeutta viedä öljyä ja kaasua huolimatta Yhdysvaltojen mahdollisista tulevista pakotteista. Ne sanoivat olevansa sitoutuneita taloudellisiin suhteisiin Iranin kanssa.
Jo saavuttuaan Wieniin Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi maiden haluavan kertoa Iranille, että se saa yhä taloudellista hyötyä sopimuksen kautta.
Toiveet kokouksen onnistumisesta synkkenivät eilen, kun Iranin presidentti HasanRuhani sanoi ranskalaiselle virkaveljelleen EmmanuelMacronille, etteivät Euroopan ehdottamat taloustoimet ole riittäviä.

Yrityksiä lähtenyt Iranista

Vuonna 2015 solmitun sopimuksen allekirjoittajamaat luopuivat Iranin-vastaisista pakotteista, ja Iran sitoutui vastineeksi ajamaan alas ydinohjelmansa. Trump pitää edeltäjänsä Barack Obaman presidenttikaudella neuvoteltua sopimusta surkeana. Toukokuun alussa hän ilmoitti maansa vetäytyvän sopimuksesta ja palauttavan Iranin-vastaiset pakotteet voimaan.
Sen jälkeen Yhdysvallat on uhannut rankaista maita, jotka jatkavat kaupankäyntiä Iranin kanssa tai maahan sijoittamista. Vaikka muut maat ovat yhä sitoutuneet sopimukseen, Yhdysvaltojen uhkailu on vaikuttanut niissä toimiviin yrityksiin, joita on vetäytynyt Iranista.
Iranin valuutan arvo on laskenut, hinnat ovat nousseet ja iranilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla ja lakkoilemalla.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic