Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan nostettu syyte Yhdysvalloissa - asia paljastui vahingossa

Washington
16.11.2018, 09:35

Ulkomaat

Yhdysvalloissa on nostettu syyte tietovuotosivusto Wikileaksin perustanutta Julian Assangea vastaan, kertoo Wikileaks. Asia paljastui vahingossa, kun syyttäjät Yhdysvalloissa luovuttivat oikeudelle asiakirjoja tapauksessa, joka ei suoraan liittynyt Assangeen.
Wikileaksin mukaan syytteen olemassaoloon viitataan asiakirjassa ilmeisesti tekstin kopioimisvaiheessa tehdyn virheen vuoksi. Syytteen sisällöstä ei ole tietoa.
Syytteen olemassaolon ja sen vahingossa tapahtuneen julkaisun ovat vahvistaneet Washington Postin lähteet. Wikileaks-tapausta käsittelevän syyttäjän mukaan syytteen sisältö pidetään salassa siihen saakka, kunnes Assange on pidätetty.
Assange on majaillut Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa vuodesta 2012 peläten luovutusta Yhdysvaltoihin. Piilottelu lähetystössä alkoi sen jälkeen, kun Britannian korkein oikeus päätti luovuttaa hänet Ruotsiin vastaamaan syytöksiin raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta.
Ruotsi on sittemmin lopettanut tapauksen tutkinnan, mutta Assangen pidätysmääräys on yhä voimassa Britanniassa.

Wikileaks liitettiin Venäjä-tutkintaan

Tietovuotosivusto Wikileaks nousi kansainvälisiin parrasvaloihin vuonna 2010 julkaistuaan Chelsea Manningin (tuolloin Bradley Manning) vuotamia tietoja Irakin ja Afganistanin sodista.
Sivustoa on myöhemmin epäilty Venäjän tiedustelupalvelujen välikappaleeksi sen jälkeen, kun Wikileaks vuonna 2016 julkaisi Yhdysvaltain demokraattipuolueen palvelimilta varastettuja sähköposteja.
Tietovuodon arvellaan osaltaan auttaneen Donald Trumpia voittamaan Hillary Clintonin. Tietoturva-asiantuntijoiden ja Yhdysvaltain viranomaisten mukaan tietomurron takana olivat mitä todennäköisimmin Venäjän valtion palkkalistoilla olevat hakkerit.
Washington Postin mukaan Wikileaksin toiminta on osa erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkintaa, jossa selvitetään Venäjän vaikutusyrityksiä vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja yhteyksiä presidentti Trumpin kampanjaan.

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/julian-assange-has-been-charged-prosecutors-reveal-in-inadvertent-court-filing/2018/11/15/9902e6ba-98bd-48df-b447-3e2a4638f05a_story.html?utm_term=.ced1f3671144

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic