Lounais-Häme

WP: USA:n väestölaskennan kansalaisuuskysymyksestä kiistellään oikeudessa maanantaina

Washington
03.11.2018, 02:32

Ulkomaat

Yhdysvalloissa korkein oikeus on kieltäytynyt lykkäämästä oikeudenkäyntiä tulevan väestönlaskennan kiistanalaisesta kansalaisuuskysymyksestä, kertoo Washington Post. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa maanantaina, mutta presidentti Donald Trumpin hallinto oli pyytänyt lykkäämään sitä.
Trumpin hallinto on päättänyt kysyä seuraavassa väestönlaskennassa, onko vastaaja Yhdysvaltojen kansalainen. Demokraattipuolue, ihmisoikeusjärjestöt ja useat väestönlaskennan asiantuntijat vastustavat kysymystä.
Kysymyksen vastustajat pelkäävät, että kysymys saa monet latinalaisamerikkalaistaustaiset perheet ja muut maahanmuuttajaperheet jättämään väestönlaskentalomakkeen täyttämättä, mikä tekisi tuloksista vähemmän luotettavia. CNN:n mukaan väestönlaskentaviraston tekemässä laajassa kyselytutkimuksessa nähtiin monen pelkäävän, että kysymyksen perimmäinen tavoite on etsiä laittomia maahanmuuttajia.
Kyselyyn vastanneista 17 500 ihmisestä jopa neljäsosa pelkäsi, että väestönlaskennan kysymyksiä käytettäisiin heitä vastaan.
Kymmenen vuoden välein järjestettävän väestönlaskennan tuloksilla on suuri merkitys. Niiden perusteella päätetään muun muassa, kuinka monta edustajaa kukin osavaltio saa kongressin edustajainhuoneeseen. Sillä on vaikutusta myös valtion rahojen jakamiseen osavaltioille ja paikallisyhteisöille; väestönlaskenta voi ratkaista esimerkiksi, mihin rakennetaan uusi koulu tai sairaala.
Joukko osavaltioita ja kansalaisjärjestöjä on kyseenalaistanut kysymyksen lisäämisen oikeudessa. Niiden mielestä kysymyksen lisäämisen taustalla on salattuja poliittisia motiiveja.

https://www.washingtonpost.com/politics/courts_law/supreme-court-allows-trial-on-census-citizenship-question-to-go-forward/2018/11/02/48fed12e-ddfa-11e8-b3f0-62607289efee_story.html?utm_term=.0d467ffb40a1
https://www.cnn.com/2018/11/01/politics/census-citizenship-question-survey/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti