Lounais-Häme

WP: Yhdysvallat harkitsee uusia toimia, joiden seurauksena siirtolaislapset voisivat päätyä eroon vanhemmistaan

Washington
13.10.2018, 04:51

Ulkomaat

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto harkitsee uusia toimia, joiden seurauksena siirtolaislapsia saatettaisiin jälleen erottaa vanhemmistaan Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla. Asiasta kertoo Washington Post, joka perustaa tietonsa virkamieslähteisiin.
Lehden mukaan yhdessä pohdiskeltavana olevassa mallissa turvapaikkaa hakevat perheet pidätettäisiin ensin 20 päiväksi. Sen jälkeen vanhemmat voisivat joko odottaa siirtolaisuusprosessin etenemistä yhdessä lasten kanssa tai antaa heidän mennä erillisiin laitoksiin, ja sukulaiset tai muut edunvalvojat voisivat yrittää saada lapsia huostaansa.
Presidentti Trump on pitkään ollut turhautunut Yhdysvaltain rajaturvallisuuteen. Viranomaisten mukaan laittomasta maahantulosta syytettyjen siirtolaisperheiden määrä kohosi elokuussa 38 prosenttia ja on ennätyskorkealla.

Kovat paineet tehdä jotain

Trumpin hallinto erotti touko-kesäkuussa Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla tuhansia lapsia vanhemmistaan. Kaikki luvattomasti rajan ylittäneet aikuiset pidätettiin niin sanotun nollatoleranssipolitiikan nojalla. Yhdysvaltojen lain mukaan lapsia ei voi pidättää, joten heidät erotettiin vanhemmistaan ja vietiin erillisiin laitoksiin.
Perheiden kohtelusta nousi kohu sekä Yhdysvalloissa että maailmalla, ja lopulta käytännöstä luovuttiin.
Virkamieslähteiden mukaan paineet tehdä jotakin ovat kuitenkin kovat. Washington Post kirjoittaa, että Valkoisen talon neuvonantaja Stephen Miller esittää nykyistä tiukempia keinoja, koska hän uskoo, että keväällä tehdyt perheiden erottamiset hillitsivät siirtolaisten tuloa. Perheiden tulo väheni hieman touko-heinäkuussa, mutta lähti jälleen nousuun elokuussa. Syyskuun lukujen odotetaan olevan vielä korkeampia.
Uusien toimien aloittamisessa on kuitenkin vielä monia esteitä. Hallinnolla ei esimerkiksi ole riittävästi tiloja, joihin siirtolaisprosessin käsittelyä odottavia perheitä voitaisiin sijoittaa. Lehden mukaan perheitä tulee maahan moninkertainen määrä verrattuna siihen, minkä verran sijoituspaikkoja tätä nykyä on.

https://www.washingtonpost.com/local/immigration/trump-administration-weighs-new-family-separation-effort-at-border/2018/10/12/45895cce-cd7b-11e8-920f-dd52e1ae4570_story.html?utm_term=.9c2d19aeb2a4

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti