WSJ: Suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin tuomio peruttu Turkissa

Helsinki
14.11.2018, 01:24

Kotimaa

Suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin tuomio on peruttu Turkissa, kertoo yhdysvaltalainen Wall Street Journal -lehti. Albayrak sai viime vuonna kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomioon työskentelystään Wall Street Journalin toimeksiannosta Turkin kurdialueella.
Albayrak sai tuomion ”terrorismipropagandan levittämisestä”. Tuomio annettiin hänen uutisestaan Kaakkois-Turkin sotatoimista. Juttu julkaistiin elokuussa 2015.
Turkkilaisilla syyttäjillä on 15 päivää aikaa valittaa päätöksestä.
Albayrak kuvaili WSJ:lle päätöstä positiiviseksi. Samalla hän toivoi, että se ei jätä varjoonsa jatkuvia ongelmia, joita toimittajat kohtaavat Turkissa. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Turkissa on enemmän toimittajia telkien takana kuin missään muussa maassa.
– Vaikka tämä on helpotus kolmen vuoden koettelemuksen jälkeen, toivon että päätös ei ole osa Turkin pr-kampanjaa, jonka tarkoituksena on pelastaa maan imago lännessä, Albayrak sanoi.

Tuomiota kritisoitiin laajalti

Presidentti Erdogan on viime aikoina pitänyt esillä Istanbulissa murhatun sauditoimittajan Jamal Khashoggin tapausta ja vaatinut syyllisiä vastuuseen. Viime kuussa huomiota herätti puolestaan turkkilaisen tuomioistuimen päätös lopettaa yhdysvaltalaisen pastorin Andrew Brunsonin kotiaresti ja matkustuskielto.
Brunson oli ollut Turkissa pari vuotta vangittuna. Hänet pidätettiin lokakuussa 2016 samalla kun Turkissa vangittiin kymmeniätuhansia ihmisiä, joita syytettiin osallisuudesta vallankaappaussuunnitelmaan ja yhteyksistä muslimisaarnaaja Fethullah Güleniin.
Albayrakin viimevuotinen tuomio sai osakseen paljon kritiikkiä. Suomi kutsui sen vuoksi Turkin suurlähettilään puhutteluun, ja EU-parlamentti vaati tuomion perumista.
Myös Suomen korkein johto reagoi tilanteeseen. Syksyllä viime vuonna presidentti Sauli Niinistö lähetti turkkilaiselle virkaveljelleen Recep Tayyip Erdoganille kirjeen. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) puolestaan keskusteli Albayrakin tapauksesta Turkin sisäministerin Süleyman Soylun kanssa viime kuussa.

https://www.wsj.com/articles/turkish-case-against-former-wall-street-journal-reporter-is-thrown-out-1542137759

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic