Lounais-Häme

Yhä useammasta kyydistä maksaa yhteiskunta

Forssan seudun taksiautoilijat esittelivät lauantaina toimintaansa ja ajoneuvojansa kiinnostuneille Forssan taksiasemalla. Vaikka kyytien kokonaismäärä on laskenut viime vuosien aikana, niin taksiautoilijoiden tarjoama hernesoppa sai etenkin vanhemman väen liikkeelle sankoin joukoin.

Vanhempi väki onkin taksien potentiaalisinta asiakaskuntaa, sillä yhä useamman kyydin maksaa osin yhteiskunta. Taksiautoilija Ari Saarinen kertoo, että hänen henkilöautossaan kyydeistä noin 40 prosenttia on Kela-korvattuja, mikä vastaa valtakunnallista keskiarvoa. Invatakseissa yhteiskunnan korvaamia kyytejä on jo 60 prosenttia ja syrjäkylillä peräti 90 prosenttia kyydeistä on taksiautoilijoiden mukaan Kela-kustanteisia.

Forssan seudun taksit ovat varautuneet hyvin esteettömyyttä vaativiin kuljetuksiin. Noin kolmasosa Forssan, Tammelan, Humppilan ja Jokioisten 50 taksista on esteettömiä, eli niillä voi kuljettaa pyörätuoli- tai paariasiakkaita.

-Esteettömien taksien määrä on kasvussa. Valtio ohjaakin verohelpotuksilla kalustoa siihen suuntaan. Meillä esteettömiä takseja on riittävästi, enemmän kuin kiintiö vaatii, Saarinen kertoo.

Niin sanottujen tavallisten ajojen määrä on Forssan seudulla laskenut parhaista vuosista. Etenkin viikonloppuajo on vähentynyt ja keskittyy lähinnä perjantai- ja lauantai-iltoihin. Tämä on johtanut siihen, että Tammelassa, Jokioisilla ja Humppilassa ei enää päivystetä arkiöisin.

-Päivystys hoidetaan Forssasta. Palautteen perusteella se on toiminut. Vähissä ovat olleet ne tapaukset, joissa asiakas ei ole saanut tilaamaansa kyytiä, eikä niihin ole varaakaan, Saarinen sanoo.

Forssan Seudun Taksit ry:n puheenjohtaja Matti Lehtinen on yksi niistä, jonka kalustoon kuuluu esteetön auto. Kaikkiaan Lehtisellä on ajossa parhaimmillaan neljä taksia. Lehtinen esitteli eilen kiinnostuneille autoa, jolla on mahdollisuus kuljettaa kahta pyörätuoliasiakasta tai yhtä paareilla. Nostoteline kestää kerralla 300 kilon painon. Neljä vuotta vanhassa autossa on 11 koululaispaikkaa.

-Uuden auton hankkimista joutuu tässä taloustilanteessa pitkittämään. Tällaisessa autossa välirahaa pitää antaa 50-60000 euroa, kun tavallisessa henkilöautossa väliraha on yleensä 15-20000 euroa, Lehtinen kertoo.

Ari Saarinen myöntää, että taksiautoilijat eivät ole olleet kovin hanakoita ja hyviä mainostamaan itseään, mutta maailman muuttumisen myötä lauantain tapahtuman kaltaisia markkinointikeinoja on käytettävä. Tilaisuuden osuessa kohdalle Saarinen mainostaa uutta taksin tilausjärjestelmää Valopilkkua, jolla taksin voi tilata netistä ilmaiseksi ohjelman älypuhelimeen ladattuaan.

Forssan seudun taksit ottivat viime syksynä lanseeratun Valopilkun käyttöönsä maassa ensimmäisten joukossa. Saarisen mukaan se on osoittautunut hyväksi järjestelmäksi.

-Vanhempi väki toki tilaa edelleen taksinsa pääosin perinteisin keinoin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti