Lounais-Häme Kanta-Häme

Yhä useampi kantahämäläinen halusi tekonivelleikkaukseen Coxaan – Miljoonan lisälasku

Tekonivelsairaala Coxan käyttö kasvoi 27 prosentilla. Myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa tehtiin tekonivelleikkauksia aiempaa enemmän.
Forssan sairaalasta (kuva) keskitettiin tekonivelleikkaukset Hämeenlinnaan muiden nukutusta vaativien leikkausten lailla pari vuotta sitten. Kuva: Marko Kullanen
Forssan sairaalasta (kuva) keskitettiin tekonivelleikkaukset Hämeenlinnaan muiden nukutusta vaativien leikkausten lailla pari vuotta sitten. Kuva: Marko Kullanen

Yhä useampi kantahämäläinen tekoniveltä tarvitseva valitsee hoitopaikakseen Tampereella sijaitsevan tekonivelsairaala Coxan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin (K-HSHP) alustavien tilinpäätöstietojen mukaan viime vuonna piirin asukkaat käyttivät Coxaa 27 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Tämä merkitsi K-HSHP:lle noin miljoonan euron lisäkulua.

– Todennäköisesti tässä on satunnaisvaihtelua, joka sinänsä selittää kustannusten nousua, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

Coxassa tehtiin viime vuonna 5 261 tekonivelleikkausta, edellisvuonna 4 569. Kanta-Hämeenkin keskussairaalassa lonkan ja polven tekonivelleikkauksia oli Rannan mukaan merkittävästi aiempia vuosia enemmän, kaikkiaan 730.

Kantahämäläistä rahaa voisi kulkeutua Coxalle vieläkin enemmän, ellei tekonivelsairaala olisi pyrkinyt hillitsemään hintojaan.

Coxa tiedotti viime viikolla, että kuluttajahintaindeksin kehitykseen verrattuna sen reaalihinnat ovat laskeneet neljässä vuodessa kymmenen prosenttia.

Coxa oy:n hallitus myös päätti laskea kunnilta perittäviä hoito- ja leikkaushintoja tälle vuodelle puoli prosenttia. Hinnan alentaminen kohdistetaan revisio- eli uusintaleikkauksiin.

Tekonivelleikkausten määrät kasvavat Suomessa parin prosentin vuosivauhtia. Toimitusjohtaja Kristiina Michelsson sanoi tiedotteessa, että Coxassa kasvu on ollut nopeampaa vapaan hoitopaikan valinnan kautta tulevien potilaiden ansiosta. Hän arvioi myös, että kustannuksia ovat alentaneet ”keskittymisen mahdollistamat ison volyymin prosessit”.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on selvittänyt omien tekonivelleikkaustensa kehittämistä.

Väliaikaisten tilojen rakentaminen Coxalle Ahvenistolle ennen uuden Assi-sairaalan valmistumista osoittautui liian kalliiksi. Ajatuksena on, että myös Hämeenlinnaan tulisi Coxan toimintaa Assin valmistumisen myötä, eli näillä näkymin vuonna 2025.

Sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunta on patistanut sopimaan Coxan kanssa selkeän työnjaon. Seppo Rannan mukaan tällä hetkellä tavoitteena on toimintojen yhdenmukaistaminen.

– Tästä on neuvoteltu Tähtisairaala-yhteistyöhön nivoutuen. Myös tänä keväänä konkreettisen toiminnan käynnistävän Tays Kehitysyhtiö oy:n on tarkoituksena edistää innovatiivisia hankintoja. Tässä yhteydessä on keskusteltu mm. leikkauksissa tarvittavien instrumenttien ja koulutuksen yhdenmukaistamisesta, Ranta kertoo.

Coxa on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri omistaa siitä pienen osan. FL

Tilinpäätös miinuksella

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viime vuoden tilinpäätöksestä on tulossa

2,8 miljoonan euron verran alijäämäinen.

Suurin syy alijäämäiseen tulokseen on aiempien vuosien tapaan piirin ulkopuolisten sairaaloiden käyttö, joka on ollut suurempaa kuin mihin talousarviossa oli varauduttu.

Talousarviossa ulkopuolisten sairaaloiden käyttöön varattiin 40,5 miljoonaa euroa, mutta kuluja koitui lopulta viisi miljoonaa enemmän.

Määrärahavarausta ulkopuolisiin ostoihin alennettiin alkuperäisestä 43 miljoonasta, jotta kuntien laskutus saatiin jäsenkuntien vaatimalle tasolle.

Ulkopuolista hoitoa ostettiin eniten Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä. Sen käyttö kasvoi 17 prosentilla.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat