Lounais-Häme

Yhä useampi taloyhtiö on siirtynyt maalämpöön Forssassa

Moni taloyhtiö on siirtynyt viime vuosien aikana kaukolämmöstä maalämpöön. Suurimpana syynä tähän on kaukolämmön muutaman vuoden takainen raju hinnannousu, mikä teki maalämmöstä edullisemman vaihtoehdon.

Esimerkiksi Lounaismaan OP-Kiinteistökeskus oy:n isännöimistä noin 100 taloyhtiöstä jo 13 on luopunut kokonaan kaukolämmöstä ja siirtynyt maalämpöön. Asuntoja maalämmön piirissä on 425. Osastopäällikkö Reima Hakalan mukaan trendi ainakin uusissa kohteissa on yleistyvä.

Kartanonkadulla kaksi taloyhtiötä ja neljä taloa luopui kaukolämmöstä vuosi sitten. Hakalan mukaan syynä olivat kustannukset.

-Vuosikaudet kyseisissä taloyhtiöissä kaukolämmön kustannukset ovat olleet noin 50 000 euroa. Maalämmöllä päästään noin 18 000 euron kuluihin. Näinkin isot säästöt yllättivät ja jos tämä meno jatkuu, investointeihin otettu 15 vuoden laina on kuitattu maksetuksi alle 10 vuodessa, Hakala kertoo.

 

Valtaosassa maalämpöön siirtyneistä taloyhtiöistä on käytössä myös lämmön talteenotto. Hakalan mukaan tämä kannattaa, koska talteenottojärjestelmän myötä pitää porata vähemmän kaivoja.

Kerrostaloissa hyöty on parempi kuin rivitaloissa. Tosin myös uusimmissa rivitaloissa on huoneistokohtainen lämmön talteenotto, mikä tekee siitä kannattavan. Rajoituksia asettaa sekin, että pohjavesialueella maalämmön käyttö ei ole sallittua.

 

Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys oy:lla on kaksi isompaa ja viisi pienempää kohdetta, jotka ovat siirtyneet muista lämmöntuottomenetelmistä maalämpöön. Isännöitsijä Rami Tervomaan mukaan enempää vaihdoksia ei ole tehty osin siitäkin syystä, että lämmönsiirtimiä ei ole vielä tarvinnut uusia.

Tervomaa sanoo maalämmön yleistymisen vaikuttavan kaukolämmön hintaan, kun myyjän eli Vapo oy:n on pitänyt tulla mukaan vuoropuheluun.

Pelkkien myyntipuheiden perusteella ei Tervomaan mukaan kannata maalämpöön vaihtaa.

-Moni asia vaikuttaa maalämmön kannattavuuteen. Jotta pystyy maksimoimaan siitä saatavan hyödyn, kannattaa tehdä mitoitus ja suunnittelu huolella esimerkiksi suunnittelutoimiston avulla, Tervomaa neuvoo.

-Realistinen takaisinmaksuaika maalämpöön siirtymisessä on 15 vuotta, hän jatkaa.

 

OP-Kiinteistökeskuksen vanhin kohde, Myllytorppa Tammelassa on ollut maalämmössä kuusi vuotta. Reima Hakalan mukaan huoltovarmuus on ollut hyvä, vaikka maalämpökohteissa järjestelmä saattaa rikkoutua siinä missä muissakin lämmöntuottomenetelmissä.

Hakalan näkemyksen mukaan maalämmöstä ei tarvitse riittävän mitoituksen myötä siirtyä varajärjestelmään kuin aivan kovimmilla pakkasilla. Esimerkiksi Kartanonkadun taloyhtiöissä varajärjestelmää ei ole tarvinnut käyttää. FL

 

Kaukolämmön hinta pysyy ennallaan
Sekä Lounaismaan OP-Kiinteistökeskus oy:n Reima Hakala että Forssan Isännöinti- ja kiinteistönvälitys oy:n Rami Tervomaa pitävät mahdollisena sitä, että kaukolämmön käyttäjien vähentyessä ja kustannusten jakaantuessa yhä pienemmälle käyttäjäryhmälle jäljelle jäävien kaukolämpöasiakkaiden kustannukset kasvavat. Hakala pitää mahdollisena, että valtiovalta tasoittaa tilannetta verohelpotusten muodossa.Vapo nosti kaukolämmön hintaa Forssassa vuonna 2013 peräti 21,75 prosentilla. Vuonna 2015 hintaan tehtiin pieni alennus. Vapo oy:n kaukolämpöpäällikkö Clas Blomberg lupaa, että ensi vuonna energiamaksuun ei tule korotusta. Perusmaksu pysyy keskimäärin samana, eli joidenkin kohdalla se nousee, joidenkin laskee. Vapo tiedottaa asiakkaitaan hinnoittelusta aivan lähipäivinä.- Olemme panostaneet energiatehokkuuteen ja haluamme olla kilpailukykyinen lämmöntuottaja, mitä mielestämme olemmekin, Blomberg sanoo.Hän myös vakuuttaa, ettei kaukolämmön hintaan tule korotuspaineita, jos sen käyttäjämäärä Forssassa pienenee.- Meidän tehtävä on pitää kaukolämpö kilpailukykyisenä tuotteena. Jos käyttäjämäärä pienenee, omaa tekemistä on tehostettava.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti