Lounais-Häme

Yhdeksän euron edestä mielipahaa

Forssalainen Tanja Härmä tietää, miltä tuntuu olla työttömänä. Hän tietää sen siksi, koska moni on hänelle siitä puhunut.

Härmä teki nimittäin opinnäytetyön työttömyyden kokemuksesta Hämeen ammattikorkeakoulun kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä -linjan päätteeksi.

-Duunari-gradu, Härmä vertaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyötä yliopiston graduun.

Härmä valmistui siis artenomiksi (yamk).

9 euron psyyke -opinnäytetyöstä selviää muun muassa se, miltä tuntuu, kun päiväpalkka on yhdeksän euroa.

 

Työttömyys on Härmän mukaan osa nyky-yhteiskuntaa.

-Työpaikkoja on niin vähän, ettei täystyöllisyys ole mahdollista.

Hän olisi itse asiassa halunnut tehdä ehdotuksen kuntouttavan työtoiminnan toimintamalliksi, mutta se olisi ollut liian laaja aihe.

-Opinnäytetyössäni tutkin myös taiteen vaikutusta hyvinvointiin. Taiteen tekeminen lähtee itsestä, se on omassa vallassa ja se tuo voimavaroja… kaikki työttömät eivät tosin koe sitä omakseen.

 

Tutkimukseen osallistui 20 forssalaista työtöntä.

Työssä on käytetty kuvitusta, jossa nimettömät paperipussipäiset hahmot kertovat sellaisia asioita työttömyydestä, joita ei voinut opinnäytetyöhön suoraan laittaa.

-Paperipussit käyttävät kieltä, jota ei tällaisessa tekstissä voi muuten käyttää.

Se, että kyse on taidelinjan työstä, on helpottanut asian käsittelyä.

Härmä vakavoituu ja sanoo, että opinnäytetyö nostaa esiin yhteiskuntamme surumielisiä sävyjä.

-Kun työtä ei ole kaikille, työtön oppii muodostamaan itselleen selviytymismekanismeja, luopumaan ja sietämään.

 

Jokainen haluaa tuntea olevansa hyödyllinen.

Härmän tutkimuksen mukaan kuntatasolla on kaikkien edun mukaista tehdä myös työttömyysajasta mielekästä jokaisen henkilökohtaisista lähtökohdista katsottuna.

-Kunnat joutuvat maksamaan pitkäaikaistyöttömistä kuntaosuutta, joka tarkoittaa 50 tai 70 prosenttia työmarkkinatuen summasta. Maksuvelvoite poistuu, kun työtön osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan.

Kustannus rasittaa kuntataloutta. Siitä voi syntyä mielikuva, ja osallistujien puolelta kokemus, että kunnat haluavat vain nopeasti kaunistaa työttömyystilastoja.

Ja se aiheuttaa joissakin tapauksissa enemmän pahoinvointia kuin hyvinvointia ja asettaa työttömät ja kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvat erilaisiin ja eriarvoisiin asemiin.

 

Työnteko on nostettu yhteiskunnassa jalustalle. Työntekoa ei saa ylen määrin kritisoida.

-Niinhän sitä sanotaan, että otsa hiessä sinun on leipäsi hankittava, kunnes tulet maaksi jälleen, sillä siitä sinut on otettu.

Jos työnteko on nostettu jalustalle, niin työttömyydestä ei saisi puhua lainkaan. Härmän mukaan työttömien kommentteja ei ole haluttu kuulla.

-Ei ihmisen mielipiteisiin kuitenkaan saisi puuttua, tai edes yrittää vaikuttaa siihen, miten joku kokee työttömyytensä.

Härmä toteaa, että moni vakituisessa työsuhteessa oleva ei kerta kaikkiaan ymmärrä, mitä työttömyys tarkoittaa.

-Työttömän on taas vaikea ymmärtää, miksi hän saa työtoiminnassa yhdeksän euroa päivässä, kun vakityöntekijä saa työstä oikean palkan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic