Lounais-Häme

Yhdessä neuvottelupöydän ääreen

Seudun kunnat ovat jo käyneet alustavia neuvotteluja tulevista sote-uudistuksista, mutta nyt, kun yhteisyritysvalmistelusta on luovuttu, päästään rakentamaan yhteistä maakunnallista sote-mallia.

-Tärkeintä on turvata työpaikat ja mahdollisimman hyvät sote-palvelut seutukunnan alueen asukkaille vuodenvaihteen jälkeen, Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi summaa.

 

Forssan sairaala on vuodenvaihteen jälkeen samassa tilanteessa kuin kymmenet muutkin sairaalat, joissa anestesiaa vaativat leikkaukset loppuvat.

-Päivystysasetus muuttaa toimintaa monissa muissakin sairaaloissa, ei vain Forssan sairaalassa.

Kesäniemi toteaa, että sellaista vaihtoehtoa ei edes ollut, että kaikki olisi jatkunut normaalisti vuodenvaihteen jälkeen, vaikka yhteisyritys olisikin perustettu.

-Vaikka olisimme tehneet mitä, toiminta ei olisi jatkunut nykyisellään. Osa ihmisistä ei ymmärrä, että nykyistä sairaalaa ei olisi voitu pelastaa.

 

Seuraavaksi Forssan seutu alkaa miettiä kolmen, Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan, sote-keskuksen mallia Oma Hämeen kanssa.

Kesäniemen mukaan neuvottelujen yksi keskeinen kysymys on, miten Forssan seudun kuntien yhteistyö sujuu.

-Kaikkien yhteinen intressi pitäisi olla, että kaikki tekevät töitä yhdessä.

 

Samaa sanoo Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg.

-Nyt maakunnan valmistelua voidaan taas jatkaa. Lounais-Hämeen irtiotto on päättynyt.

Lindbergin mukaan pallo on Forssan seudun kunnilla. Hän toivottaa kaikki kunnat mukaan yhteisiin neuvottelupöytiin. Hän tosin lisää, että ovet ovat olleet aiemminkin auki.

Lindbergin mukaan seuraava tärkeä asia, joka tulee päätettäväksi, on osallistuminen valinnanvapauspilottiin.

Alustava hankehakemus tehtiin heinäkuussa ja Oma Häme odottaa parhaillaan uusia ohjeita sosiaali- ja terveysministeriöstä. Kunnat päättävät mahdollisesta osallistumisestaan pilottiin loka-, marraskuussa.

-Silloin pääsemme kunnolla harjoittelemaan yhteistyötä ja luomaan luottamusta.

 

Sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakunnalle kahden vuoden kuluttua.

Lindbergin mukaan kuntarajoilla ei ole maakunnassa merkitystä. Esimerkiksi pienet kunnat, Humppila ja Ypäjä, eivät ole erillisiä alueita, joilla olisi erilainen palvelulupaus kuin muilla alueilla.

-Kuntapohjainen ajattelu ei sovi maakuntapohjaiseen ajatteluun. Maakunnalla on maakunnan väestö.

Forssan seudulla Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) on hoitanut sote-palveluiden järjestämisen. Hykyllä on vielä kaksi vuotta aikaa hoitaa palvelut ennen kuin järjestämisvastuu siirtyy maakunnalle.

-Hyky sulautuu maakuntaan vuonna 2020. Siihen asti se toimii normaalista.

 

Lindberg harmittelee, että Oma Hämeestä on tehty iso musta aukko, johon ei voi luottaa. Hän kehottaa tuomaan huolet julki, jotta niistä voidaan puhua suoraan.

-Maakunnalla on iso vastuu palvelulupauksista.

Lindberg näkee valmistelun ympärillä epäluottamusta, mutta hän ei tiedä syitä siihen.

-Tärkeintä ovat toimenpiteet luottamuksen rakentamiseksi, Lindberg miettii.

 

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wiren sanoo, ettei Forssan valtuuston päätöksellä ei ole heille suurta merkitystä, sillä muita kuntia riittää.

-Onhan se kuitenkin sääli. Olisi ollut fantastista tehdä yhteistyötä, Wiren muotoilee.

Hän toteaa, etteivät yhteisyrityksen vastustajat halunneet ymmärtää, mistä on kyse. Hän lisää, että asiaan liittyi liian paljon pelottelua ja valehtelua. Esimerkiksi sakoilla uhkailu oli hänen mielestään silkkaa valetta.

Wiren sen sijaan sanoo, että kaikki, mitä Pihlajalinnan väki puhui, oli totta.

-Suurin häviäjä on paikallinen asukas, sillä palvelut ja työpaikat lähtevät. Se nähdään tammikuussa, Wiren summaa. FL

 

Ryhmäkuri ei ollut päivän sana
Forssan kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana äänin 27-16 keskeyttää yhteisyritysvalmistelun Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa.Keskeyttämisen kannalla olivat Risto Aaltonen (vas.), Suvi Aaltonen (vas.), Merja Augustinin (kok.) varahenkilönä paikalla ollut Samu Pohjola (kok.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Jouko Haonperä (kok.), Sirkka-Liisa Ilvonen (vas.), Merja Isotalon (vihr.) varahenkilö Keijo Koskimies (vihr.), Tomi Karlsson (sd.), Maija Kranni (vihr.), Kaisa Lepola (sd.), Jaana Lähteenkorva (kok.), Turkka Mali (kok.), Pentti Mansikkamäki (kesk.), Pekka Murtolahti (kd.), Manu Mäkinen (vas.), Jarkko Männistö (kok.), Kaija-Leena Niemen (sd.) varahenkilö Hannu Rekunen (sd.), Janne Niemisen (vas.) varahenkilö Katariina Pohjalainen (vas.), Jessica Kainulainen  (sd.), Mika Penttilän (kok.) varahenkilö Petri Koivula (kok.), Minna Penttilän (kok.) varahenkilö Riikka Kinnunen (kok.), Tarja Rajahalme-Tahvanainen (sd.), Lotta Saarenmaa (kok.), Ossi Stenholm (kok.), Matti Uutela (sd.), Pasi Vikman (sd.), Tapio Virtasen (vas.) varamies Jaakko Mäki (vas.).Yhteisyritysvalmistelun jatkamisen kannalla olivat Ritva Aho (sd.), Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Arto Heino (kesk.), Johanna Häggmanin (kesk.) varahenkilö Janne Korsi (kesk.), Ilkka Joenpalo (sd.), Saara Jokinen (sd.), Eino Järvinen (sd.), Marjut Kallioinen (kesk.), Pia Kuparinen (ps.), Emmi Lintonen (sd.), Matti Luostarinen (ps.), Sami Mattila (ps.), Jouni Mäkelä (sd.), Timo Norri (kesk.), Irmeli Vinnikainen (kesk.) ja Janne Vuorenmaa (sd.).Juttua on korjattu 23.8.2017 klo 9.50. Vesa Niinisen nimi vaihdettu Jessica Kainulaiseksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic