Lounais-Häme

"Yhdistäkää myös edustusjoukkueet"

Suomen Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtaja Tom Westerholm ottaa ilolla vastaan uutisen forssalaissuunnitelmat yhdestä koripallon junioriseurasta. Hän pitää yhdistymistä toiminnallisesti erittäin hyvänä asiana, joka toisi synergiaa.

Samaan hengenvetoon Westerholm kannustaa Alkua ja FoKoPoa yhdistämään myös edustusjoukkueiden toiminnan.

-Mitä suurempi yksikkö, sitä paremmin se voi. Liiton näkökulmasta pienet koripallon erikoisseurat ja erityisesti vain edustusjoukkueen toimintaan keskittyneet seurat ovat pahimpia riskipesäkkeitä, Westerholm sanoo.

Hän ottaa varoittavana esimerkkinä myös perinteisen koripallokaupungin Lahden, jossa Namika Lahti Juniorit ry alkoi pyörittää junioritoimintaa vuonna 2012 ja LNMKY, nykyisin Lahti Basketball, vastasi edustusjoukkueesta.

-Kävi niin, että edustuksesta tuli vieraampi yksikkö ja tekijät katosivat. Siksi miettisin, miksei myös edustusjoukkueita yhdistetä Forssassa. Voi käydä niin, että junnutouhuissa on pöhinää, mutta juniorit eivät käy enää kummankaan edustusjoukkueen peleissä.

Etenkin Forssan Alun leirissä on syntynyt pelkoa siitä, miten käy edustusjoukkueiden, jos syntyy uusi junioriseura. Westerholmin mukaan seura voi saada liigalisenssin maksamalla joitakin tuhansia euroja sakkomaksua, vaikkei sillä olisi ainuttakaan juniorijoukkuetta. Ilmaiseen lisenssiin oikeuttaa omien junioreiden puuttuessa yhteistyösopimus talousalueella toimivan junioriseuran kanssa.

-Sopimus tehdään liiton lomakkeelle ennen kesällä myönnettävää sarjalisenssiä. Liitto ei tämän jälkeen valvo käytännön yhteistyötä.

Uusi junioriseura saisi Alun ja FoKoPon nykyisten juniorijoukkueiden sarjapaikat maksamalla pienen könttämaksun paperitöistä. Normaalisti siirto maksaa 30 euroa junioria kohden.

On esiintynyt myös pelkoa siitä, mitä tapahtuu vanhojen seurojen taloudellisille vastuille uuden seuran alaisuudessa. Westerholmin mukaan se riippuu hieman siitäkin, mihin seuralla on velkaa.

-Fuusioissa on kahden vuoden karenssiaika. Jos vanha seura sinä aikana syyllistyy talousdopingiin ja menee konkurssiin, se menettää sarjapaikkansa. Mutta toisen vanhan seuran sarjapaikka ei siinä tapauksessa ole uhattuna, vaikka yhtä seuraa tapahtumahetkellä oltaisiinkin, Westerholm sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti