Lounais-Häme Somero

Uusi somerolainen yhdistys ajaa urheilukentän katsomon suojelua – Elyn käsittely vie nopeimmillaankin kuukausia

Vastaperustettu rakennusperinneyhdistys haluaa estää Someron urheilukentän vanhan puukatsomon purkamisen osana kentän peruskorjausta.
Someron urheilukentän katsomo on somerolaisen rakennusmestari Niilo Nurmen suunnittelema. Katsomon suojelua ajavan Harri Virran mielestä puurakenteinen katsomo kuuluu olennaisena osana urheilukentän ympäristöön ja se tulisi säilyttää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron urheilukentän katsomo on somerolaisen rakennusmestari Niilo Nurmen suunnittelema. Katsomon suojelua ajavan Harri Virran mielestä puurakenteinen katsomo kuuluu olennaisena osana urheilukentän ympäristöön ja se tulisi säilyttää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Somerolle on perustettu uusi yhdistys ajamaan urheilukentän vanhan puurakenteisen katsomon säilyttämistä.

Someron rakennusperinne ry:n puheenjohtajana toimii Harri Virta, joka teki aiemmin yksityishenkilönä katsomosta suojeluesityksen Varsinais-Suomen Ely-keskukseen.

Koska yksityishenkilö ei voi tehdä suojeluesitystä, päätyi Virta perustamaan yhdistyksen. Hän voi täydentää aiempaa hakemustaan, kun Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt yhdistyksen rekisteröimisen.

– Ely-keskus ilmoitti, että saan lisäaikaa 14. huhtikuuta saakka, Virta kertoo.

Katsomo saa olla toistaiseksi rauhassa

Suojeluasian käsittely Ely-keskuksessa vie nopeimmillaankin useita kuukausia.

– Toisinaan vuoden verran tai jopa kauemminkin lausuntopyynnöstä riippuen. Museovirastoa, kuntaa, omistajaa, haltijaa ja lopuksi esityksen tekijää kuullaan asiassa, ylitarkastaja Kirsti Virkki kertoo.

Kaupunki on ollut oma-aloitteisesti yhteydessä Museovirastoon, joka on tutustunut kohteeseen ja luvannut lausunnon parin viikon sisällä.

Someron teknisen johtajan Marko Mäkisen mukaan suojeluesityksen vaikutusta urheilukentän peruskorjaushankkeeseen on tässä vaiheessa vaikea arvioida, muttei se ainakaan edistä rahoituksen saamista. Valtionavustuksen saamisen edellytyksenä on, että kentän peruskorjaus käynnistyy tänä vuonna.

Suojeluesityksen ollessa vireillä kohdetta ei voida purkaa.

– Siinä mielessä olemme nyt saaneet työrauhan, Virta sanoo.

Tavoitteena säilyttää myös muita vanhoja rakennuksia

Yhdistykseen kuuluvat myös varapuheenjohtaja Eero Manni, joka on tehnyt urheilukentän peruskorjauksesta valituksen Turun hallinto-oikeuteen (FL 5.2.), ja hallituksen jäsen Matti Härkönen.

Jäseniä on tarkoitus kerätä lisää, kun yhdistys on virallistettu.

– Jäseniä on jo lupautunut yli puoluerajojen, myös nykyisestä kaupunginhallituksesta, Virta kertoo.

Hän korostaa, että yhdistyksen tarkoituksena on laajemminkin edistää vanhojen rakennettujen kulttuuriympäristöjen säilyttämistä Somerolla.

Rakennusalan yrittäjänä työskentelevän Virran mielestä esimerkiksi Aarne Ervin suunnitteleman Kiiruun vanhan koulun purkaminen oli virhe. Nyt kohtaloaan odottaa Somerniemen seurakuntatalo ja tulevaisuudessa liipaisimella voi olla esimerkiksi Oinasjärven koulu.

– Virkamiesten pitäisi pysähtyä ajattelemaan muutakin kuin euroja. Emme voi hukata tulevilta sukupolvilta kaikkea. FL

Lue myös: Somerolainen varavaltuutettu valitti urheilukentän peruskorjauksesta hallinto-oikeuteen – Kaupungista valitus on perusteeton

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic