Lounais-Häme

Yhdistysten pitää koota rivit uutta maakuntaa varten, Kanta-Hämeeseen oma neuvottelukunta yhdistyksille

Nyt luodaan ratkaisua siihen millä mallilla muodostetaan eri järjestöjen yhteistyö tulevan maakunnan mittakaavassa. Hämeenlinnan seudulla järjestöt ovat jo verkostoituneet kuntien kanssa Silta-yhteistyöryhmäksi. Verkostot pitäisi synnyttää myös Forssan ja Riihimäen seutukunnille.

Hämeen Setlementti ry rukkaa parhaillaan Meidän Häme -hankkeessa toimintamallia Kanta-Hämeen järjestöyhteistyörakenteeksi ja neuvottelukunnaksi. Malli esitellään maakuntavalmistelua johtaville toukokuussa.

 

Forssan seudun järjestökoordinaattori Niina Salo-Lehtinen herätteleekin nyt Forssan seudun viiden kunnan yhdistyksiä tarttumaan toimeen.

-Kun nyt jaksaa rutistaa hetken, siitä on hyötyä tulevaisuudessa. Tavoitteena on luoda toimivat ja pysyvät rakenteet ja entistä paremmat vaikuttamisedellytykset yhdistyksille – tuli sotesta sitten millainen tahansa. Tämä tuo oikeasti elinvoimaa, Salo-Lehtinen vakuuttaa.

Maakunta lisää entisestään yhdistysten mahdollisuuksia sosiaali- ja terveysalan toimijoina, neuvojina ja edunvalvojina. Mallin tavoitteena on nimenomaan vahvistaa kansalaisyhteiskunnan roolia ja vaikuttamismahdollisuuksia. Se tekee myös näkyväksi järjestöjen panoksen.

Alueellisesti ja toimialoittain kattavalla maakunnallisella järjestöyhteistyörakenteella on paikkansa osana Kanta-Hämeen maakunnan rakenteita. Se saa myös roolin uudistusten valmistelu- ja ohjelmatyössä.

 

Forssan, Tammelan, Jokioisten, Humppilan ja Ypäjän järjestöjen ja yhdistysten pitäisi nyt katsoa miten yhteinen näkemys ja edustus verkostossa löytyisi. Luonnoksen mukaan esimerkiksi kukin seudullinen verkosto nimeää neuvottelukuntaan 4–5 jäsentä.

Hanke kaipaa mielipiteitä eri yhdistysaloilta aina sotesta, ympäristöstä, liikunnasta ja kulttuurista kylätoimintaan asti. Mallissa etsitään yhdistystoiminnan äänitorvia, mutta syntyvässä verkostossa ei edusteta omaa yhdistystä vaan seutukuntaa.

Niina Salo-Lehtisellä on nyt noin 200 yhdistyskontaktia Forssan seudulta.

-Forssassa toimivat ovat olleet aktiivisimpia. Myös neljästä muusta kunnasta tarvitaan näkemyksiä tästä mallista. Tämä on seutukunnallinen, ei Forssa-keskeinen asia.

Salo-Lehtinen toivoo, että mahdollisimman moni tutustuisi luonnokseen ja vastaisi lyhyeen kyselyyn.

-Kaipaamme kommentteja luonnoksesta. Yksittäiset havainnotkin riittävät, emme tarvitse hiottua strategiaa aiheesta.

Luonnokseen voi tutustua Internetissä osoitteessa hameensetlementti.fi. Kysely ja kommentointi ovat avoinna 30. huhtikuuta asti. Saatujen kommenttien pohjalta laaditaan toukokuussa esitys Kanta-Hämeen järjestöyhteistyörakenteeksi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti