Lounais-Häme

Yhdysvallat asetti uusia tulleja 200 miljardin arvoiselle tuonnille Kiinasta - vastatoimena Kiina lätkäisee tulleja yhdysvaltalaistuotteille

Washington
18.09.2018, 18:08

Talous

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetti jälleen uusia tuontitulleja Kiinaa vastaan. Kymmenen prosentin suuruiset tullit koskevat 200 miljardin dollarin arvoista tuontia, ja ne tulevat voimaan 24. syyskuuta.
Ilmoittaessaan tulleista Trump kehotti jälleen kerran Kiinaa luopumaan käytännöistä, joita presidentti pitää epäreiluina. Trump mainitsi esimerkiksi sen, että amerikkalaisyhtiöitä pakotetaan jakamaan teknologiaansa kiinalaisyhtiöiden kanssa päästäkseen Kiinan markkinoille.
– Kuukausien ajan olemme kehottaneet Kiinaa muuttamaan näitä epäreiluja käytäntöjä ja kohtelemaan amerikkalaisia yhtiöitä reilusti ja tasapuolisesti, Trump sanoi ja totesi Kiinan toiminnan uhkaavan Yhdysvaltain taloutta pitkällä aikavälillä.

Tullit nousevat vuodenvaihteessa

Tullit ovat 10 prosentin tasolla vuoden loppuun asti, minkä jälkeen ne nousevat 25 prosenttiin. Alun perin Yhdysvallat kaavaili saman tien 25 prosentin tulleja.
Kesällä Trump asetti tulleja tuotteille, joita tuodaan Kiinasta 50 miljardin dollarin arvosta, ja Kiina vastasi samalla mitalla. Tuolloin Yhdysvallat asetti tulleja lähinnä teollisuustuotteille, mutta nyt tullien kohteeksi joutuvat myös monet kulutustavarat, kuten ilmastointilaitteet, kopiokoneet, tietokoneiden osat, huonekalut ja lamput.
Tullien ulkopuolelle jäävät esimerkiksi älykellot, lasten turvaistuimet ja pyöräilykypärät.

Kiina: Ei muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä toimiin

Kiinan kauppaministeriö vastasi maan ryhtyvän vastatoimiin.
– Legitiimien oikeuksiemme ja etujemme turvaamiseksi Kiinalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä vastatoimiin samalla mitalla, Kiinan kauppaministeriö sanoo lausunnossa.
Kiina ei tosin voi reagoida yhtä suurilla vastatoimilla, sillä Kiinan tuonnin kokonaisarvo Yhdysvalloista jää alle 200 miljardiin dollariin. Sen sijaan kiinalaisviranomaisten mukaan se asettaa tulleja 60 miljardin arvoiselle tuonnille Yhdysvalloista. Tullit tulevat voimaan niin ikään 24. syyskuuta.
Vastatoimet vaikuttavat noin 5 200 yhdysvaltalaistuotteeseen, joille asetetaan 5-10 prosentin tullit.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic