Lounais-Häme

Yhdysvallat harkitsee uusia Venäjän vastaisia pakotteita, taustalla Skripalien hermomyrkkyisku

Washington
07.11.2018, 00:56

Ulkomaat

Yhdysvallat harkitsee uusia Venäjän vastaisia pakotteita. Yhdysvaltain ulkoministeriö on kertonut kongressille, ettei Venäjä ole määräaikaan mennessä luvannut lopettaa hermomyrkyn käyttämistä. Venäjä ei myöskään ole luvannut olla käyttämättä kemiallisia aseita omia kansalaisiaan vastaan. Taustalla on entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytystapaus Britannian Salisburyssa maaliskuussa.
Yhdysvallat ilmoitti ensimmäisistä pakotteista elokuussa. Yhdysvaltain lain mukaan ulkoministeriön on asetettava lisäpakotteita kolmen kuukauden jälkeen, ellei kohdemaa ole osoittanut muuttavansa politiikkaansa kemiallisten ja biologisten aseiden käytössä.
Aiemmin asetetut pakotteet kieltävät aseiden ja muiden kansalliseen turvallisuuteen liittyvien tuotteiden viennin Venäjälle ja rajoittavat Yhdysvaltain luotonantoa Venäjälle. Pakoteilmoitus painoi Venäjän pörssikursseja ja ruplan arvo suhteessa dollariin heikkeni alimmalle tasolleen liki kahteen vuoteen.
Pakotteiden suorat vaikutukset ovat kuitenkin olleet varsin rajalliset, sillä Venäjä ei osta Yhdysvalloista aseita.
Aiemmin Yhdysvallat on asettanut EU:n tavoin Venäjälle talouspakotteita Ukrainan sotaan ja Krimin valtaukseen liittyen.
Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo käyvänsä nyt keskusteluja kongressin kanssa uusien pakotteiden laajuudesta.
Venäjä on kiistänyt vastuun Salisburyn iskusta ja ilmoittanut reagoivansa vastatoimilla kaikkiin Yhdysvaltain pakotteisiin.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti