Lounais-Häme

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia sopivat, ettei Yhdysvallat enää tankkaa Jemenissä sotivan liittouman lentokoneita

Washington
10.11.2018, 06:10

Ulkomaat

Jemenissä sotiva, Saudi-Arabian johtama liittouma on pyytänyt Yhdysvaltoja lopettamaan lentokoneidensa tankkaamisen. Yhdysvaltojen puolustusministeri Jim Mattis sanoo Yhdysvaltojen tukevan Saudi-Arabian päätöstä, joka Mattisin mukaan tehtiin Saudi-Arabian keskusteltua asiasta yhdysvaltalaisten kanssa.
Saudi-Arabia kertoo lisänneensä omaa lennonaikaista tankkauskapasiteettiaan niin paljon, ettei enää tarvitse Yhdysvaltain tukea.
Washington Post kertoi aiemmin Yhdysvaltojen kaavailevan lopettavansa Jemeniä pommittavan liittouman lentokoneiden tankkaamisen. Täysin selvää ei ollut, kummalta osapuolelta alkuperäinen aloite asiaan tuli.
Saudi-Arabian toimet Jemenissä ovat keränneet rajua kansainvälistä kritiikkiä ja herättäneet keskustelua myös Yhdysvalloissa. Liittouman pommi-iskuissa on kuollut paljon siviilejä, myös lapsia. Pitkäaikaisten liittolaisten Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välejä on mutkistanut toimittaja Jamal Khashoggin murha Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuun alussa.
Mattis sanoi elokuussa, ettei Yhdysvaltojen tuki Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle ole ehdotonta. Hän painotti, että liittouman täytyy tehdä kaikkensa estääkseen viattomien ihmisten kuolemat. Lokakuussa Mattis vaati sodan osapuolia neuvottelemaan tulitauosta.
Saudi-Arabia liittolaisineen puuttui Jemenin konfliktiin vuonna 2015. Liittouma tukee Jemenin hallitusta, joka sotii huthikapinallisia vastaan. Sota on aiheuttanut Jemeniin mittavan humanitaarisen kriisin.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti