Lounais-Häme

Yhdysvallat perui yli 200 miljoonan dollarin avun palestiinalaisille

Washington
25.08.2018, 06:01

Ulkomaat

Yhdysvallat on perunut yli 200 miljoonan dollarin avun palestiinalaisille. Summa oli korvamerkitty palestiinalaisille Gazan kaistaleella ja Länsirannalla. Presidentti Donald Trumpin hallinto sanoo ohjaavansa summan muualle.
Korkean virkamieslähteen mukaan päätös tehtiin presidentin käskystä sen jälkeen kun palestiinalaisalueiden avustusohjelmia oli arvioitu.
Trump on aiemminkin perunut palestiinalaisille suunnattua apua ja sanonut, ettei Yhdysvallat saa sen vastineeksi mitään. Esimerkiksi tammikuussa Yhdysvallat leikkasi rajusti YK:n alaisen palestiinalaisia pakolaisia auttavan järjestön UNRWA:n maksuja.
Nyt tehty päätös avustussumman perumisesta tulee pahan humanitaarisen kriisin vallitessa Gazassa. Ainakin 171 palestiinalaista on kuollut Israelin tekemissä iskuissa Israelin rajan lähellä sen jälkeen, kun levottomuudet alkoivat maaliskuun lopussa.
Yhdysvaltojen hallinnon ja palestiinalaisten välit kiristyivät rajusti viime vuoden joulukuussa, kun Yhdysvallat ilmoitti tunnustaneensa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.
Palestiinalaiset ovat katkaisseet yhteydenpitonsa Yhdysvaltojen hallintoon ja palestiinalaiset katsovat, ettei Yhdysvalloilla enää ole roolia Lähi-idän rauhan rakentamisessa.
Yhdysvaltojen Palestiinan-lähettiläs Husam Zomlot tuomitsee Yhdysvaltojen tuoreen päätöksen ja kutsuu sitä kiristämiseksi ja rauhanvastaiseksi. Hänen mukaansa Donald Trumpinhallinto tuhoaa Yhdysvaltojen vuosikymmenten visiot ja työn Palestiinassa.
– Tämä on jälleen uusi vahvistus kahden valtion mallin hylkäämisestä ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun rauhanvastaisen agendan täydellisestä omaksumisesta, hän sanoo.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti