Lounais-Häme

Yhdysvallat uhkailee Kansainvälistä rikostuomioistuinta: Kostamme, jos syytätte amerikkalaisia

Yhdysvallat on uhannut ryhtyä toimiin Kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä vastaan, mikäli se nostaa sotarikossyytteitä Afganistanissa palvelleita amerikkalaisia vastaan.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton sanoo, että jos syytteitä nostetaan, prosessiin osallistuneille tuomareille ja syyttäjille määrätään matkustuskielto Yhdysvaltoihin ja heitä vastaan nostetaan syyte Yhdysvalloissa. Hän myös sanoi Yhdysvaltojen rankaisevan yrityksiä ja valtioita, jotka auttavat ICC:tä tutkimaan amerikkalaisia.

ICC:n syyttäjä vaati marraskuussa tutkimusta väitetyistä sotarikoksista, joita Yhdysvaltojen armeijan ja tiedusteluviranomaisten uskotaan tehneen Afganistanissa. Kyse on muun muassa kiinni otettujen ihmisten epäillystä huonosta kohtelusta.

– Yhdysvallat käyttää kaikkia tarvittavia keinoja suojellakseen kansalaisiaan ja littolaistemme kansalaisia tämän laittoman oikeusistuimen nostamilta epäoikeudenmukaisilta syytteiltä, Bolton sanoo.

– Emme tee yhteistyötä ICC:n kanssa. Emme auta ICC:tä. Emme missään tapauksessa aio liittyä ICC:hen. Annamme ICC:n kuolla itsekseen.ICC:n ulkopuolella myös Venäjä, Kiina ja Intia


ICC:n perustamisasiakirjan Rooman sopimuksen on allekirjoittanut ja ratifioinut 123 maata. Yhdysvallat ja Venäjä ovat allekirjoittaneet sopimuksen mutta eivät ole ratifioineet sitä. Kiina ja Intia eivät ole edes allekirjoittaneet.

Boltonin mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto vastustaa periaatteessa ajatusta, että minkään kansainvälisen elimen päätökset vaikuttaisivat Yhdysvaltojen asioihin enemmän kuin maan oma perustuslaki.

– Nykyinen presidenttimme ei anna ulkomaisten byrokraattien nostaa syytteitä Yhdysvaltojen kansalaisia vastaan eikä muiden maiden sanella, miten me puolustamme itseämme.

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat tuoreeltaan Boltonin kommentit.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti