Lounais-Häme

Yhdysvallat vahvisti katkaisevansa tuen palestiinalaispakolaisille - UNRWA kaipaa kipeästi rahoitusta, jottei kouluja tarvitsisi sulkea

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina lakkaavansa rahoittamasta YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:ta. Asiasta oli uutisoinut ainakin Washington Post jo torstaina paikallista aikaa siteeraten asiasta tietäviä viranomaisia.

Yhdysvallat on pitkään ollut UNRWA:n suurin lahjoittaja. Maan ulkoministeriön edustajan mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan enää halua rahoittaa ”korjaamattoman puutteellista” operaatiota, eikä lisää rahaa ole luvassa tammikuussa annetun 60 miljoonan dollarin (noin 52 miljoonan euron) lahjoituksen jälkeen.

UNRWA tukee noin viittä miljoonaa rekisteröitynyttä palestiinalaista pakolaista ja antaa opetusta 526 000 lapselle palestiinalaisalueilla ja leireillä Libanonissa, Syyriassa ja Jordaniassa. Viime vuonna Yhdysvallat rahoitti järjestön toimintaa yhteensä 350 miljoonalla dollarilla eli noin 301 miljoonalla eurolla.

Viime viikolla Yhdysvallat ilmoitti peruvansa yli 200 miljoonan dollarin (noin 172 miljoonan euron) kahdenvälisen avustuksen Gazan ja Länsirannan palestiinalaisille.Pääsihteerillä täysi luottamusYhdysvaltojen rahoituksen katkeamisesta on varoiteltu laajasti. UNRWA:n pelätään esimerkiksi joutuvan sulkemaan pyörittämänsä yli 700 koulua pysyvästi.

Saksa ilmoitti torstaina lisäävänsä rahoitusosuuttaan, mutta se ei ratkaise järjestön ahdinkoa. UNRWA:n johtaja Pierre Krähenbühl sanoi aiemmin tällä viikolla, että järjestö tarvitsee 200 miljoonaa dollaria (noin 172 miljoonaa euroa) kyetäkseen jatkamaan toimintaansa vuoden loppuun asti.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat on tuominnut Yhdysvaltojen ratkaisun ”kokonaisuudessaan” ja pyytää muita maita tarjoamaan kaiken mahdollisen tuen. UNRWA:n edustaja Chris Gunness puolestaan totesi Twitterissä, että järjestön tukijat ja kansainvälinen yhteisö ovat toistuvasti ylistäneet sen saavutuksia ja että kritiikki puutteellisuudesta ei pidä paikkaansa.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmoitti, että UNRWA:lla on hänen täysi luottamuksensa.”Yhdysvallat menetti asemansa”Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja Heather Nauert totesi maan tiivistävän vuoropuhelua YK:n ja kansainvälisten toimijoiden kanssa uusista lähestymistavoista, joilla voidaan helpottaa pelastiinalaislasten tilannetta. Nauert kutsui UNRWA:ta epäonnistuneeksi.

Sekä Israel että Yhdysvallat syyttävät järjestöä siitä, että se ylläpitää Israelin ja palestiinalaishallinnon välistä konfliktia vaalimalla ajatusta palestiinalaisten paluusta koteihinsa. Molemmat maat sanovat YK:n toimivan Israelia vastaan.

Palestiinalaishallinnon Yhdysvaltain-lähettiläs Husam Zomlot totesi lausunnossaan, että toimillaan Yhdysvallat on menettänyt asemansa rauhanvälittäjänä konfliktissa ja vahingoittanut paitsi nyt epävakaata tilannetta myös mahdollisuutta rauhaan tulevaisuudessa.

Palestiinalaishallinto on kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa sen jälkeen kun presidentti Donald Trump ilmoitti tunnustavansa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.


https://www.washingtonpost.com/world/national-security/trump-administration-to-end-us-funding-to-un-program-for-palestinian-refugees/2018/08/30/009d9bc6-ac64-11e8-b1da-ff7faa680710_story.html?utm_term=.ea422f985607
https://twitter.com/ChrisGunness/status/1035663126920941570

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti