Lounais-Häme

Yhdysvalloissa epävarmat republikaanisenaattorit alkavat taipua Kavanaugh'n kannalle - korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan kohtalo selvinnee lähipäivinä

Washington
05.10.2018, 04:36

Ulkomaat

Useiden naisten seksuaalisesta ahdistelusta syyttämän Brett Kavanaugh’n nimitys Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi vaikuttaa olevan entistä lähempänä. Liittovaltion poliisin FBI:n tekemä pikainen tutkinta ahdistelusyytöksistä vaikuttaa riittävän ainakin kahdelle republikaanisenaattorille, jotka olivat epävarmoja Kavananaugh’n puolesta äänestämisen suhteen. Kolmea republikaania on pidetty epävarmoina ääninä.
Senaatin oikeusasiain komitean puheenjohtaja, republikaanisenaattori Chuck Grassley ilmoitti torstaina, ettei FBI ole löytänyt tutkimuksissaan näyttöä Kavanaugh’n tekemästä ahdistelusta.
Jotta Kavanaugh’n nimitys korkeimpaan oikeuteen varmistuisi, hän tarvitsee senaatissa 50 ääntä. Republikaaneilla on 51 senaattoria, joten Kavanaugh’n kannalta varaa on vain yhden senaattorin lipeämiseen rivistä.
Epävarmoina ääninä on pidetty Mainen Susan Collinsia, Alaskan Lisa Murkowskia sekä Arizonan Jeff Flakea. Presidentti Donald Trumpin kriitikkona tunnetun Flaken venkoilu Kavanaugh’n suhteen käytännössä pakotti Trumpin määräämään FBI-tutkinnan viime viikolla.
Torstaina kaksi näistä kolmesta antoi ymmärtää, että FBI-tutkinnan tulos saattaa riittää heille Kavanaugh’n puolesta äänestämiseen.
– Raportissa ei ollut uusia todisteita, Flake sanoi.
– Näyttää siltä, että tutkinta on ollut hyvin perusteellinen, totesi puolestaan Collins.
Demokraatit ovat kritisoineet tutkintaa puutteelliseksi. Kritiikkiä on saanut muun muassa se, että FBI:lle annettiin vain viikko aikaa tutkia syytöksiä.
Kavanaugh’n nimityksestä äänestetään todennäköisesti lähipäivinä.

Mielenosoitus aulassa

Kavanaugh-syytöksistä on noussut parin viime viikon aikana suuri poliittinen myrsky, ja tapaus on kirvoittanut myös laajoja mielenosoituksia.
Torstaina satoja Kavanaugh’ta vastustaneita mielenosoittajia pidätettiin Washingtonissa, kun he osoittivat mieltään senaatin toimistorakennuksen aulassa lähellä kongressitaloa. Mielenosoittajat kehottivat uskomaan kaikkia seksuaalisen ahdistelun uhreja.
Uutiskanava ABC kertoi, että poliisin mukaan 302 ihmistä pidätettiin laittoman mielenosoituksen takia. Pidätettyjen joukossa oli Washington Postin mukaan tunnettu koomikko Amy Schumer.

Kavanaugh puolusti tunteikasta esiintymistään

Kavanaugh puolusti itseään Wall Street Journalin mielipidekirjoituksessa, joka julkaistiin torstai-iltana Yhdysvaltain aikaa. Tuomariehdokas sai paljon kritiikkiä kärkkäästä ja ajoittain vihaisesta esiintymisestään viime viikolla senaatin kuulemisessa, jossa hän vakuutti, ettei ole syyllistynyt ahdisteluun. Joidenkin kriitikoiden mielestä Kavanaugh’n esiintyminen osoitti, ettei hänellä ole korkeimman oikeuden tuomarilta vaadittavaa luonteenlaatua, olivatpa syytökset häntä kohtaan sitten oikeita tai eivät.
– Olen itsenäinen ja puolueeton tuomari, Kavanaugh aloitti kirjoituksensa ja kävi sitten läpi sitä, mitä hänen pitkä uransa kertoo hänestä tuomarina.
Kavanaugh sanoi, että hänen intohimoinen ja voimakas esiintymisensä senaatissa kuvasti hänen turhautumistaan vääriin syytöksiin.
– Olin viime torstaina hyvin tuhteikas, enemmän kuin mitä olen koskaan ollut. Saatoin olla ajoittain liiankin tunteikas. Tiedän että sävyni oli kärkäs, ja sanoin muutamia asioita joita minun ei olisi pitänyt sanoa. Toivon kaikkien voivan ymmärtää, että olin siellä poikana, aviomiehenä ja isänä. Todistin ennen muuta viisi ihmistä mielessäni: äitini, isäni, vaimoni ja ennen kaikkea kaksi tytärtäni.

https://twitter.com/ABC
https://www.washingtonpost.com/local/dozens-arrested-in-cancel-kavanaugh-protest-against-trumps-supreme-court-nominee/2018/10/04/d07ff450-c812-11e8-b2b5-79270f9cce17_story.html?__twitter_impression=true&utm_term=.7c5c5a8969ca
https://www.wsj.com/articles/i-am-an-independent-impartial-judge-1538695822?mod=e2tw

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic