Lounais-Häme

Yhdysvalloissa senaatti aloittaa Trumpin nimittämän korkeimman oikeuden tuomarin kuulemisen - demokraatit vastustavat Kavanaughin valintaa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ehdokas korkeimman oikeuden tuomariksi on testissä, kun senaatti aloittaa tiistaina Brett Kavanaughin kuulemisen.

Trump nimitti Kavanaughin tehtävään heinäkuussa. Kavanaugh tunnetaan arvokonservatiivisista näkemyksistään ja tuesta presidentin laajoille valtaoikeuksille. Hän on muun muassa ottanut kantaa sen puolesta, ettei istuvaa presidenttiä tulisi asettaa virkasyytteeseen. Tämän on arveltu miellyttävän Trumpia, jonka vaalikampanjan mahdolliset yhteydet Venäjään ovat parhaillaan erikoissyyttäjän syynissä.

Jos senaatti vahvistaa Kavanaughin valinnan, korkeimman oikeuden odotetaan muuttuvan selvästi aiempaa arvokonservatiivisempaan suuntaan. Muun muassa aborttioikeuden on arveltu olevan vaakalaudalla.

Kuulemisista odotetaankin kärjekkäitä, kun demokraatit pyrkinevät estämään Kavanaughin valinnan. Tehtävä on kuitenkin haastava, sillä nimityksen vahvistamiseen riittää 51 äänen hiuksenhieno enemmistö.

Koska korkeimman oikeuden tuomarin virka on Yhdysvalloissa elinikäinen, 53-vuotiaan Kavanaughin valinnalla olisi todennäköisesti kauaskantoisia vaikutuksia tuleviin linjauksiin. Nyt auki oleva paikka vapautui heinäkuussa eläkkeelle vetäytyneeltä Anthony Kennedyltä, joka tunnetaan maltillisena konservatiivina.

Kuulemisten odotetaan kestävän jopa neljä päivää.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti