Lounais-Häme

Yhdysvalloissa synagogahyökkäyksestä epäilty mies voi saada kuolemantuomion

Washington/Pittsburgh
28.10.2018, 06:24

Ulkomaat

Yhdysvalloissa Pittsburghissa synagogahyökkäyksestä epäiltyä miestä syytetään rikoksista, jotka voivat johtaa kuolemantuomioon, kertoo maan oikeusministeriö.
Pittsburghin viranomaiset vahvistavat, että ampumisessa kuoli yksitoista ihmistä ja kuusi haavoittui. Poliisi otti nopeasti kiinni epäillyn ampujan.
Syyttäjien mukaan epäilty saa yhteensä 29 syytettä eri rikoksista. Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions tähdensi, että maassa ei ole minkäänlaista sijaa uskontoon perustuvalle vihalle ja väkivallalle.
– Nämä epäillyt rikokset ovat tuomittavia ja kertakaikkisen vastenmielisiä kansakuntamme arvoja kohtaan. Näin ollen oikeusministeriö nostaa syytettyä vastaan syytteet viharikoksista ja muista rikoksista, joista osa voi johtaa kuolemantuomioon, Sessions sanoi.
Epäilty mies avasi tulen synagogassa jumalanpalvelukseen kokoontuneita ihmisiä kohti. Synagogassa vietettiin sapattia ja vauvan nimenantojuhlaa.
Pittsburghissa asuva mies oli eri lähteiden mukaan huutanut ”Kaikkien juutalaisten on kuoltava” ennen kuin hän alkoi ampua. Mies haavoittui itsekin iskussa ja hänen kerrotaan olevan ”kohtalaisessa kunnossa”. Teon motiivi on toistaiseksi epäselvä, mutta mediatietojen mukaan mies on julkaissut viime aikoina sosiaalisessa mediassa useita antisemitistisiä ja väkivaltaisia päivityksiä, viimeisimmän vain tunteja ennen hyökkäystä.
Tiettävästi 46-vuotiaalla miehellä ei ole aiempaa rikostaustaa. Hänen epäillään toimineen yksin.

Isku tuomittiin myös Euroopassa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo matkustavansa hyökkäyspaikalle Pittsburghiin. Trump on tuominnut iskun antisemitistiseksi ja ”hyökkäyksesi ihmisyyttä vastaan”.
– Koko Amerikka suree juutalaisamerikkalaisten massamurhaa, Trump tviittasi.
Trumpin mukaan Yhdysvalloissa lasketaan liput puolitankoon uhrien muiston kunnioittamiseksi. Trumpin antaman käskyn mukaan liput ovat puolitangossa muun muassa Valkoisessa talossa ja julkisilla paikoilla ensi keskiviikkona.
Isku on tuomittu myös Euroopassa. Saksan liittokansleri Angela Merkel kuvasi hyökkäystä ”silmittömäksi antisemitistiseksi vihaksi”. Merkelin mukaan kaikkien on noustava juutalaisvihamielisyyttä vastaan.
Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuomitsi vahvasti iskun ja välitti osanottonsa uhrien perheille.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic