Lounais-Häme

Yhdysvalloissa uutiskanavat vetivät pois Trumpin rasistisena pidetyn vaalimainoksen

New York
06.11.2018, 06:44

Ulkomaat

Yhdysvalloissa kiistellään välivaalikampanjoinnin viime metreillä presidentti Donald Trumpin rasistisena pidetystä vaalimainonnasta.
New York Timesin mukaan uutiskanavat NBC ja Fox ovat ilmoittaneet, että ne eivät enää julkaise Trumpin kampanjan laatimaa videota, joka yhdistää demokraatit, meksikolaisen murhista tuomitun maahanmuuttajan sekä Meksikon kautta Yhdysvaltoihin pyrkivä siirtolaiskaravaanin toisiinsa.
Mainoksessa väitetään, että demokraatit ovat päästäneet kahden poliisin murhasta tuomitun meksikolaismiehen maahan ja antaneet tämän jäädä. Samalla mies yhdistetään Väli-Amerikasta lähteneisiin siirtolaisiin, jotka kulkevat parhaillaan Meksikon halki kohti Yhdysvaltoja. Valtaosa karavaanin siirtolaisista on lähtöisin Hondurasista ja sanoo pakenevansa maan köyhyyttä ja väkivaltaa.
Arvostelijoiden mukaan vaalimainos on virheellinen ja vihaa lietsova. CNN on kieltäytynyt lähettämästä mainoksen pidempää versiota lainkaan pitäen sitä rasistisena.
New York Timesin mukaan murhista tuomittu meksikolaismies käännytettiin presidentti Bill Clintonin kaudella, mutta hän on toistuvasti palannut takaisin Yhdysvaltoihin. Miehellä ei ole tiettävästi mitään kytköksiä siirtolaiskaravaaniin.
Myös Facebook on ilmoittanut poistaneensa mainoksen, joka oli tarkoitettu vaaleissa avainroolissa olevien Floridan ja Arizonan äänestäjille. Facebook-käyttäjät voivat kuitenkin yhä jakaa videota omilla sivuillaan.
Trump on jakanut mainosta Twitterissä. Hän sanoi maanantaina toimittajille, ettei ole tietoinen mainokseen kohdistuvasta kritiikistä.
– Meillä on paljon mainoksia ja ne todella ovat tehokkaita perustuen lukuihin, joita näemme, hän kommentoi.

Facebook kertoo estäneensä kymmeniä käyttäjätilejä

Facebook kertoo estäneensä noin 30 Facebook-tiliä Yhdysvaltain välivaalien alla. Miltei kaikki estetyt Facebook-sivut vaikuttavat olevan ranskan- tai venäjänkielisiä, Facebook kertoo.
Facebookin mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ottivat yritykseen yhteyttä sunnuntaina ja kertoivat löytäneensä äskettäin netistä toimintaa, jonka taustalla voi olla ulkomaisia tahoja.
Facebookin mukaan sen alustavat selvitykset ovat identifioineet myös 85 Instagram-tiliä, jotka ovat voineet osallistua koordinoituun ja väärennettyyn toimintaan.
Kaikkien tilien toiminta on estetty, ja asian tutkinta jatkuu.
– Yleensä olisimme pidemmällä analyysissämme ennen kuin kerromme mitään julkisuuteen. Mutta huomioiden, että Yhdysvaltojen tärkeisiin vaaleihin on vain yksi päivä, halusimme kertoa ihmisille toiminnasta, johon olemme ryhtyneet, Facebookin kyberturvallisuuspolitiikan johtaja Nathaniel Gleicher kirjoittaa tiedotteessa.
Estetyt Instagram-tilit olivat pääosin englanninkielisiä. Osa niistä keskittyi julkkiksiin ja osa poliittiseen keskusteluun.

https://www.nytimes.com/2018/11/05/us/politics/nbc-caravan-advertisement.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti