Lounais-Häme

Yhdysvalloissa vaaditaan Helsingin huippukokouksen perumista Muellerin nostamien syytteiden vuoksi

Washington
14.07.2018, 14:27

Ulkomaat

Yhdysvalloissa on noussut vaatimuksia perua presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin maanantaina Helsingissä pidettävä huippukokous. Taustalla ovat erikoissyyttäjä Robert Muellerin nostamat syytteet 12 Venäjän armeijan tiedustelu-upseeria vastaan. Mueller tutkii Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
Muun muassa edustajainhuoneen demokraattiryhmän johtaja Nancy Pelosi, puolueen kansallisen komitean johtaja Tom Perez ja senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer sanoivat, että tapaaminen olisi peruttava.
– Presidentti Trumpin pitäisi ehdottomasti perua tapaaminen. Putin ei ole Yhdysvaltain ystävä, Perez sanoi BBC:n mukaan.
Barack Obaman hallinnon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Tom Donilon sanoi CNN:lle, ettei hän pitäisi kokousta.
Myös republikaanisenaattori John McCain sanoi, ettei kokouksen pitäisi tapahtua, ellei Trump ole valmis vaatimaan Putinia vastuuseen.
Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders on ilmoittanut, että huippukokous järjestetään.

Trump kutsui Muellerin tutkintaa noitavainoksi

Trump sanoi lehdistötilaisuudessa Britannian-vierailunsa aikana, että hän aikoo varmasti kysyä Putinilta kokouksen aikana vaaleihin sekaantumisesta. Trump puolustautui Twitterissä, että mahdollinen sekaantuminen vaaleihin tapahtui Obaman hallinnon, ei Trumpin hallinnon aikana.
Venäjän ulkoministeriö vastasi perjantaisiin syytteisiin sanoen niitä valeuutisiksi, joiden tarkoituksena on pilata ilmapiiri ennen huippukokousta. Venäjä sanoi odottavansa kokousta ja että he näkevät Trumpin neuvottelukumppanina. Lausunnon mukaan maiden väliset suhteet ovat hyvin huonot ja ne olisi korjattava.
Myös Trump kutsui Muellerin tutkintaa ”noitavainoksi” lehdistötilaisuudessa Britanniassa.
– Uskon, että se todella vahingoittaa maatamme ja suhdettamme Venäjän kanssa. Uskon, että meillä olisi mahdollisuus oikein hyvään suhteeseen Venäjän ja presidentti Putinin kanssa, hän totesi.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti