Lounais-Häme

Yhdysvalloissa välivaalit voivat horjuttaa republikaanien valtaa - jännitettävää riittää niin koko maassa kuin yksittäisillä alueillakin

Washington
06.11.2018, 13:54

Ulkomaat

Yhdysvalloissa äänestetään tänään välivaaleissa. Vaaleissa valitaan edustajainhuoneen 435 jäsentä ja noin kolmannes senaattoreista sekä useita osavaltio- ja paikallistason päättäjiä.
Tällä hetkellä presidentti Donald Trumpin edustama republikaanipuolue on enemmistössä sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Tulosennusteiden mukaan demokraattien uskotaan nyt nappaavan vallan edustajainhuoneessa.
Trump teki vielä vaalien alla kovan työn kääntääkseen kelkan puolueelleen suotuisaan suuntaan. Maanantaina, vain päivää ennen äänestyksen alkamista, hän vieraili sekä Ohiossa, Indianassa että Missourissa kannustamassa kansalaisia äänestysuurnille ja tukemaan republikaaneja.
Välivaalissa paitsi valitaan edustajia ja senaattoreita, myös mitataan presidentin suosiota. Tämän vuoden välivaaleja onkin kutsuttu kansanäänestykseksi Yhdysvaltain historian kiistanalaisimmasta presidentistä.
Puheissaan Trump on nostanut itsensä äänestyksen keskiöön. Hänen mukaansa äänestäjät valitsevat hänen johtamansa menestyksekkään talouden ja turvallisuuspanostusten ja demokraattien ”vasemmistolaisen” politiikan välillä.

Luvassa ehkä yllätyksiä ja poikkeuksia

Kyselyiden mukaan republikaanit näyttäisivät säilyttävän enemmistönsä senaatissa. Kyselyt ovat kuitenkin epäluotettavia ja äänestysaktiivisuus elää, joten kummankin puolueen on pakko varautua yllätyksiin.
Kyselyt eivät kerro mitään siitä, ketkä oikeasti vaivautuvat äänestysuurnille asti. Äänestysaktiivisuuden on ennakoitu kipuavan merkittävästi korkeammalle kuin edellisissä välivaaleissa.
Luvassa voi olla myös poikkeuksia perinteisiin. Esimerkiksi perinteisesti republikaanien hallitsemassa Texasissa suosittu demokraatti Robert ”Beto” O’Rourke pyrkii päihittämään senaattori Ted Cruzin, kun taas Minnesotan demokraattivaltaa uhkaa republikaani Pete Stauber.
Floridassa ja Georgiassa demokraattiehdokkaat pyrkivät osavaltioiden ensimmäisiksi afroamerikkalaisiksi kuvernööreiksi.
Lisäksi vaalissa on mukana ennätysmäärä naisehdokkaita.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti