Lounais-Häme

Yhdysvaltain Iran-pakotteet voimaan tänään - Iran kertoi etsivänsä kiertotien

Helsinki
05.11.2018, 18:30

Talous

Yhdysvaltojen kaikkien aikojen raskaimmat pakotteet Irania vastaan astuivat voimaan tänään. Talouspakotteet kohdistuvat muun muassa Iranin öljynvientiin, ja niiden odotetaan nostavan raakaöljyn hintaa.
Iran on öljyntuottajamaiden järjestön Opecin kolmanneksi suurin tuottajamaa.
Kansainvälinen SWIFT:n rahoitusverkosto ilmoitti maanantaina lopettaneensa useiden iranilaisten pankkien palvelemisen Yhdysvaltain pakotteiden vuoksi.
Yhdysvallat pyrkiikin pakotteillaan sulkemaan Iranin kansainvälisestä rahaliikenteestä. Suomalaisyrityksiin pakotteiden on arvioitu heijastuvan juuri rahaliikenteen kautta. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan maksuliikenne Euroopan ja Iranin välillä on jo käytännössä pysähtynyt.
Pakotteet ovat niin kutsuttuja toissijaisia pakotteita eli Yhdysvallat voi langettaa rangaistuksia maille, jotka jatkavat kaupankäyntiä Iranin kanssa.
Pakotteet heijastuvat nyt yrityksiin, jotka toimivat Iranissa. Esimerkiksi saksalainen Siemens ja ranskalaiset autovalmistajat Peugeot ja Renault ovat jättäneet Iranin Yhdysvaltain pakotepolitiikan vuoksi.
Yhdysvaltain hallinto on nimittänyt pakotteita ”kaikkien aikojen raskaimmiksi”. Pakotteiden ulkopuolella on väliaikaisesti kahdeksan maata, esimerkiksi Japani, Intia ja Turkki.

”Sivuutamme ylpeästi laittomat pakotteet”

Iranin presidentti Hasan Ruhani sanoi Iranin sivuuttavan pakotteet ja tuomitsi Yhdysvaltain toimet kansainvälisen oikeuden vastaisina.
– Olemme ylpeitä sivuuttaessamme asettamanne laittomat ja epäoikeudenmukaiset pakotteet, Ruhani sanoi Yhdysvalloille osoitetussa televisiopuheessaan maanantaina.
Yhdysvaltojen ilmoitus lähteä ydinsopimuksesta on syössyt Iranin valuutan rialin syvään alamäkeen. Se on menettänyt yli kaksi kolmannesta arvostaan.
Iranin öljysulun jälkeen muiden Lähi-idän öljymaiden odotetaan vastaavan kysyntään. Maailman suurin öljynviejä Saudi-Arabia on ilmoittanut, että se voi paikata tuotantokuilua. Analyytikkojen mukaan sen tuotannon kasvattaminen päivittäisestä noin 11 miljoonasta barrelista vaatisi huomattavia investointeja.
Myös muun muassa Arabiemiraatit mielii osingoille Iranin jättämään tyhjiöön. Maan öljy-yhtiö ADNOC kertoi sunnuntaina löytäneensä uusia öljy- ja kaasuvarantoja.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti