Lounais-Häme

Yhdysvaltain puolustusministeri vaatii Jemeniin tulitaukoa, yrittää saada osapuolet neuvottelupöytään kuukauden sisään

Washington
31.10.2018, 03:34

Ulkomaat

Yhdysvaltojen puolustusministeri Jim Mattis vaatii Jemeniin tulitaukoa ja osapuolia pian neuvottelupöytään. Mattis sanoo katselleensa konfliktia jo tarpeeksi pitkään. Hän uskoo, että Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat valmiita neuvotteluille. Maat taistelevat Yhdysvaltojen tukemassa koalitiossa huthikapinallisia vastaan.
– Meidän on edettävä kohti rauhanpyrkimyksiä, emmekä voi sanoa, että teemme sen joskus tulevaisuudessa. Meidän on tehtävä se seuraavan 30 päivän aikana, hän sanoi Yhdysvaltojen rauhaninstituutissa Washingtonissa.
Mattis kertoi kutsuvansa kaikki sotaa käyvät osapuolet tapaamaan YK:n erikoislähettilästä Martin Griffithsiä marraskuussa Ruotsiin, jotta ratkaisuun päästään.
Saudi-Arabia ja sen liittolaiset puuttuivat Jemenin konfliktiin vuonna 2015. Sen jälkeen Jemenissä on kuollut noin 10 000 ihmistä.
Jemenin sodan pitkittyminen on aiheuttanut maassa myös laajan humanitaarisen kriisin. Yli 22 miljoonaa ihmistä eli kolme neljäsosaa Jemenin väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Yhdysvaltoja on kansainvälisesti kritisoitu ankarasti siitä, että maa tukee Saudi-Arabian johtamaa koalitiota. Kritiikkiä on tullut erityisesti sen jälkeen, kun iskut ovat tappaneet siviilejä.
Mattis sanoo, että Yhdysvallat tukee pääasiassa Saudien ilmavoimien kouluttamista, joka parantaa iskujen kohdistamista. Tavoitteena on Mattisin mukaan tällä hetkellä se, ettei viattomia siviilejä kuolisi.

Viimeksi neuvottelut eivät onnistuneet, huthikapinalliset eivät tulleet paikalle

Syyskuussa kauan valmistellut neuvottelut Jemenin sisällissodan päättämiseksi romahtivat ennen alkamistaan.
Jemenin hallitus syytti tapahtuneesta huthikapinallisia, jotka eivät saapuneet Geneveen. Griffiths vältti syyttelemästä ketään ja sanoi, että huthien valtuuskunta ”oli halunnut osallistua ja oli pettynyt, kun näin ei käynyt”.
Kapinalliset olivat asettaneet saapumiselleen useita ehtoja. He vaativat muun muassa takuita siitä, että Jemenin ilmatilaa hallitseva Saudi-Arabian johtama liittouma päästää valtuuskunnan takaisin Jemeniin neuvottelujen jälkeen. Liittouman mukaan valtuuskunnan koneelle oli annettu lupa matkaan.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic