Yhdysvaltalaistutkimus: Pohjois-Korealla on käytössä ainakin 13 salaista ohjustukikohtaa

Washington
13.11.2018, 04:18

Ulkomaat

Pohjois-Korealla on toiminnassa ainakin 13 salaista ohjustukikohtaa, joista on mahdollista laukaista ydinohjuksia, ilmenee maanantaina julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Washingtonissa toimiva Center for Strategic and International Studies (CSIS) -ajatushautomo kertoo paikantaneensa ainakin 13 ohjustukikohtaa, joista Pohjois-Korean hallitus ei ole raportoinut muulle maailmalle. Kaikkiaan salaisia tukikohtia voi olla parikymmentä.
Tutkijat perustavat tietonsa satelliittikuviin ja eri tahojen haastatteluihin.
Tutkimus vahvistaa arvioita siitä, että Pohjois-Korea ei ole edennyt ydinaseriisunnassaan. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on väittänyt, että Korean niemimaan ydinaseriisunta on lähtenyt hyvin käyntiin sen jälkeen kun hän tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kesäkuussa.
Tapaamisen jälkeen Pohjois-Korea on pidättäytynyt ydinkokeista ja purkanut yhden ydinaseiden testauspaikan.
CSIS:n Pohjois-Korea-ohjelman johtaja Victor Cha ei usko maan todelliseen ydinaseriisuntaan.
– Kaikki ovat huolissaan siitä, että Trump hyväksyy huonon diilin: he (Pohjois-Korea) antavat yksittäisen testauspaikan ja purkavat joitakin muita, ja vastineeksi he saavat rauhansopimuksen, hän sanoi New York Timesille.
Lehden mukaan Cha on ollut yhtenä ehdokkaana Yhdysvaltain suurlähettilääksi Etelä-Koreaan, mutta erimielisyydet Trumpin hallinnon kanssa estivät nimityksen.

Tunneleita vuoristossa

Tutkimuksessa paikannetut tukikohdat on sijoitettu eri puolille maata ja vuoristoon on rakennettu tunneleita niitä varten. Liikuteltavia laukaisualustoja pystyy tutkimuksen mukaan siirtämään nopeasti maanalaisista tiloista paikkoihin, joista ohjukset voidaan laukaista.
– Mikä tahansa ohjus näissä tukikohdissa voidaan varustaa ydinkärjellä, sanoi raportin kirjoittamiseen osallistunut Joseph Bermudez New York Timesille.
Trump ja Kim ovat kertoneet suunnittelevansa uutta tapaamista, mutta neuvottelut maiden välillä ovat edenneet viime aikoina kangerrellen. Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon oli määrä tavata Pohjois-Korean kollegansa New Yorkissa viime viikolla, mutta Pohjois-Korea perui tapaamisen viime hetkellä.
Yhdysvaltain pakotteet Pohjois-Koreaa vastaan ovat yhä voimassa.

https://beyondparallel.csis.org/undeclared-north-korea-sakkanmol-missile-operating-base/
https://www.nytimes.com/2018/11/12/us/politics/north-korea-missile-bases.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic