Lounais-Häme

Yhdysvaltojen Iran-pakotteet voimaan huomenna - öljymarkkinat varuillaan

Teheran
04.11.2018, 18:51

Talous

Yhdysvaltojen entistä tiukemmat Iranin vastaiset pakotteet astuvat voimaan huomenna. Pakotteiden seurauksena raakaöljyn hinnan odotetaan nousevan, sillä ne kohdistuvat muun muassa Iranin öljynvientiin.
Iran on öljyntuottajamaiden järjestön Opecin kolmanneksi suurin tuottajamaa. Muiden öljyntuottajamaiden odotetaan pumppaavan maailmalle entistä enemmän öljyä, kun pakotteet rajoittavat Iranin kauppaa. Saudi-Arabia on esimerkiksi ilmoittanut, että se pystyisi täyttämään pakotteiden synnyttämän aukon, mutta markkinoilla väitteeseen on suhtauduttu epäilevästi.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo kertoi perjantaina, että poikkeuksena kahdeksan maan sallitaan ostaa öljyä Iranista. Pompeo ei maininnut maita, mutta ainakin Kiina hankkii jatkossakin öljyä Iranista. Joukossa lienevät myös Turkki, Intia, Etelä-Korea ja Japani.
Paineet voivat vielä kasautua Yhdysvaltojen niskaan, arvioi energiamarkkinoita seuraavan Energy Aspectsin analyytikko Riccardo Fabiani.
– Jos hinnat alkavat jälleen nousta tai joku toinen merkittävä tuottajamaa joutuu hankaluuksiin, voi Yhdysvalloilla olla paineita lisätä uusia poikkeuksia, Fabiani sanoo.
Lokakuun alussa Pohjanmeren Brent-laadun hinta ylitti 85 dollaria tynnyriltä, mutta sittemmin hinta on luisunut alas yli 10 dollaria.

Vaikutuksia myös Suomeen

Suomalaisyrityksiin pakotteiden on arvioitu heijastuvan rahaliikenteen kautta.
Elinkeinoelämän keskusliiton kehittyvien talouksien johtaja Petri Vuorio arvioi perjantaina, että suomalaisyrityksillä on ollut vireillä miljardin euron verran sopimuksia. Nyt ne peruuntuvat, kun Iran sulkeutuu monilta osin.
Viime vuonna Suomen vienti Iraniin oli 115 miljoonaa euroa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic