Lounais-Häme

Yhteiseksi hyväksi

 

-Hyvän tekemiseen ei tarvita alpakoita, se voi olla vaikka tuntemattoman tervehtiminen ja kuulumisten kysyminen, Sirpa Ryyppö konkretisoi alpakkatallinsa avoimien ovien alla.

Ryypön oma kunnianhimoinen tavoite on tehdä tänä vuonna 365 hyvää tekoa. Mukaan mahtuu isompia ja pienempiä tekoja, hyväntekeväisyyttä monessa muodossa.

Ajatus hyväntekeväisyysprojektista on itänyt Ryypön päässä jo pidempään. Lopullisen sinetin se sai joulukuun alussa, kun Ryyppö palkittiin Ypäjän Vuoden Teko 2016 -palkinnolla.

-Palkinto oli viimeinen niitti. Haluaisin tutustua ypäjäläisiin paremmin, ja minulle hyvän tekeminen on luonteva ja helppo tapa lähestyä asiaa.

-Haluaisin myös edistää yhteisöllisyyttä, että katsoisimme hyvällä tavalla hiukan toistemme perään. Tuntuu, että välillä kuljetaan niin laput silmillä, että omakin elämä tahtoo unohtua. Toivon, että tämä levittäisi asennemuutosta ja valoisampaa elämänkatsomusta.

Tammelasta, tarkemmin sanottuna Teuron Kuuslammilta kotoisin oleva Ryyppö on asunut Ypäjällä reilut kymmenen vuotta. Sinne hänet vei halu vanhaan, vähintään satavuotiaaseen ja mahdollisimman alkuperäiskuntoiseen taloon.

-Asumme tavallaan vähän täällä sivussa, ja kun työpaikkakin on Forssassa, tulee Ypäjästä ajettua aika paljon vain ohi. Toivottavasti hyväntekeväisyysprojektin avulla opin tuntemaan ypäjäläisiä paremmin.

Hyvän tekemisessä Ryyppö aikoo hyödyntää kahta itselleen ominaista ja rakasta asiaa, valokuvausta ja alpakoita.

-Järjestän keväällä yhdessä Kulttuuri Puomi ry:n kanssa valokuvauskurssin nuorille. Siellä aion opettaa tunneilmaisua, sanojen ja tunnetilojen visualisointia. Se voi olla monelle nuorelle hankalaa, mutta valokuva on siihen oiva väline.

Opetusmenetelmänä Ryyppö käyttää kehittämäänsä vuorovaikutteista valokuvausta.

-Olen käyttänyt sitä nimikkeenä muutaman vuoden, mutta itse asiassa tehnyt sitä paljon kauemmin.

Alpakoiden kanssa Ryyppö aikoo jatkaa harjoittamaansa eläinavusteista toimintaa. Sen lippulaiva on Ryypön oma kasvatti, kesällä 10 vuotta täyttävä Börje-alpakka.

-Börje valloittaa minut aina uudelleen ja uudelleen. Siinä on jotain mystisyyttä. Ihailen myös Börjen kärsivällisyyttä, jonka avulla se koulii lauman nuorempia alpakoita.

Börje ja muut alpakat tekevät hyvää muun muassa vierailemalla vanhusten luona. Lisäksi Ryyppö aikoo kutsua tilalleen mielenterveyskuntoutujia ja kehitysvammaisia.

-Eläimet ovat opettaneet minut olemaan läsnä. Niille ei ole olemassa mitään muuta kuin tämä hetki. Eläimien avulla on myös mahdollista purkaa erilaisia tunnelukkoja, sillä ne eivät tuomitse tai kiusaa ketään.

Alkusysäys projektille annettiin sunnuntaina, kun Ryyppö oli kutsunut kaikki ypäjäläiset tutustumaan alpakkatalliinsa. Väkeä virtasi paikalle niin, että parkkipaikaksi valjastettu alpakkalaidun oli pian ääriään myöten täynnä autoja.

Ryyppö oli kiinnostuksesta hyvillään.

-Ihanaa, pääsen kertomaan, että minua sopii lähestyä ja tulla juttelemaan. Etten ole ollenkaan niin pelottava kuin miltä näytän, Ryyppö nauraa hersyvästi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti