Lounais-Häme

Yhteishaku lukioon ja ammatilliseen koulutukseen alkaa – Oppilaitosten valintaperusteita muutettu

Viime syksyn ja talven aikana ammatillisissa oppilaitoksissa on järjestetty erilaisia esittelypäivä perusasteen oppilaille. Ammattiopetuksessa on nyt tarjolla 42000 opiskelupaikkaa ympäri Suomea, lukioissa 38000 paikkaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku alkaa tänään ja päättyy tiistaina 12.3. klo 15. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla noin 80 000 aloituspaikkaa. Hakea voi osoitteessa www.opintopolku.fi. Myös tarjolla olevat koulutukset ja ohjeet hakemiseen löytyvät Opintopolusta.

Yhteishaussa on tarjolla tänä keväänä noin 80 000 aloituspaikkaa, joista 42 000 ammatillisessa koulutuksessa ja 38 000 lukiokoulutuksessa. Eniten aloituspaikkoja on tarjolla sosiaali- ja terveysalalla (5 250), liiketalouden ja kaupan alalla (4 450), ajoneuvo- ja kuljetustekniikassa (4 100), sekä arkkitehtuurin ja rakentamisen alalla (3 950).

Ammatillisen koulutuksen kaikista aloituspaikoista noin 4 600 (viime vuonna 5 000) on suunnattu lukion suorittaneille.

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille. Aiemmin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet voivat hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa. Oppilaitokset päättävät itse jatkuvan haun hakuaikatauluista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista.

Valintaperusteet ja ohjeet hakemiseen löytyvät Opintopolku.fi-palvelusta.

Hakija saa kutsun pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, jos oppilaitos järjestää kokeen. Tänä keväänä valintaperusteet ovat muuttuneet siten, että hakija voidaan jättää pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella valitsematta koulutukseen, jossa on erityisiä terveydentilavaatimuksia (ns. SORA-tutkinto). Pääsy- ja soveltuvuuskokeista löytyy lisää tietoa Opintopolusta.

Haku erityisoppilaitoksiin alkaa 13.3.

Heti yhteishaun jälkeen käynnistyy haku vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen. Haku alkaa 13.3. ja päättyy 3.4. Erityisoppilaitosten yhteisessä haussa haki viime vuonna n. 3 060 hakijaa.

Oppilaitokset järjestävät haastatteluja hakijoille kevään aikana. Lisätietoja valintaperusteista saa Opintopolusta ja oppilaitoksista.

Oppilaitokset julkaisevat sekä yhteishaun että erityisoppilaitosten haun opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 13.6.

Hakija saa opiskelijavalinnan tulokset myös sähköpostiinsa, jos on antanut hakulomakkeella sähköpostiosoitteensa. Opetushallitus lähettää kaikille ilman opiskelupaikkaa jääneille lisäksi kirjeen, jossa kerrotaan valintojen tulokset.

Ammatillisen koulutuksen vapaaksi jääneitä paikkoja voi hakea jatkuvan haun kautta. Lukion vapaita paikkoja haetaan lukiokoulutuksen lisähaussa. Opintopolusta löytyy lisätietoa vapaista opiskelupaikoista.

Opintopolun hakuneuvonta auttaa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä hakuaikana arkisin klo 9.30–13 ja hakuajan viimeisenä päivänä klo 9.30‒15.00. Hakuajan ulkopuolella neuvonta on avoinna tiistaista torstaihin klo 9.30–13.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic