Lounais-Häme

Yhteishaussa on tulevaisuus pelissä

 

Monissa kodeissa pohditaan lähipäivinä ankarasti sitä, mihin peruskoulunsa päättävä nuori jatko-opinnoissaan suuntaa. Forssassa Kuhalan koulua käyvien Stella Selinin, Saara Miettusen, Roni Tasalan ja Jami Salon kodeissa aiheesta on puhuttu jo pitkään.

-Vanhemmat ovat antaneet aika paljon ajatuksia, mutta sanoneet, että poimi niistä vain ne, jotka tuntuvat itsestä hyvältä, Miettunen sanoo.

-Pelissä on kuitenkin lopulta oma tulevaisuus, Selin jatkaa.

Jatko-opintojen ja tulevaisuuden miettiminen on konkretisoitunut nelikolle yhdeksännellä luokalla. Sitä aiemmin asialle ei juuri uhrattu ajatuksia.

-Minulla meni aika pitkään, ennen kuin keksin mihin hakea. Vanhemmat ovat puhuneet lukio-opintojen puolesta, mutta olen itse kallistumassa ammattikoulun sähköpuolelle. Varalle voisin laittaa rakennus- ja putkipuolet, Salo kertoo.

Teknisessä työssä tehdyt sähköhommat avittivat Saloa alan valinnassa. Putkialaa opiskelemaan suuntaavalle Tasalalle ala on tuttu lähipiirin kautta.

-Töitä pitäisi olla suhteellisen hyvin tarjolla ja työkin on aika kivaa, Tasala perustelee.

Tasalallekin on kotona huomautettu, että lukio-opinnot voisivat olla tie ”helpompiin hommiin”.

Selin ja Miettunen aikovat molemmat lukioon – Miettinen Forssan yhteislyseoon ja Selin Espooseen Tapiolan lukioon.

-Halusin isompaan kaupunkiin. Tapiolan lukioon pyrin siksi, että haluaisin myöhemmin opiskella kemistiksi ja Tapiolassa on opintoja alaan liittyen, Selin perustelee.

Kuhalassa järjestetään 9.-luokkalaisille maaliskuun 9. päivä yhteishakuilta, jossa kaikki täyttävät yhteishakulomakkeet. Opinto-ohjaaja Suvi Kettusen mukaan edelleen on useampi nuori, joiden kanssa tehdään töitä tulevaisuuden suunnan löytymiseksi.

-Jos paikkaa ei yhteishaussa löydy, sen jälkeen vaihtoehtoja ovat ammattiin valmentava Valma-koulutus tai kymppiluokka. Siihen pyritään, että yksikään ei jää tyhjän päälle.

Kettusen mielestä Forssan seudulla toisen asteen opiskelumahdollisuuksia on seutukunnan kokoon nähden hyvin. Yleensä vielä alkusyksyllä iso osa 9.-luokkalaisista on ainakin ajatuksen tasolla lähdössä muualle, mutta hakuvaiheen lähestyessä lähtijöiden määrä putoaa.

-Pyrin aina selvittämään syyt, miksi nuori olisi lähdössä. Kavereiden perässä ei opiskelupaikkaa kannata valita. Erityislukioon tai sellaiselle ammattialalle, jota ei ole täällä tarjolla, voi olla paikallaan lähteä.

Forssan ammatti-instituutin opinto-ohjaaja Päivi Hasia toivoo, että mahdollisimman suuri osa hakijoista jäisi seutukunnalle.

-Siihen, valitseeko nuori lukion vai ammattiopinnot, ei voi hirveästi vaikuttaa. Somerolaisista ja urjalalaisista ammattikouluun hakijoista kilpailemme, koska he tekevät valintaa Forssan, Salon, Valkeakosken ja Loimaan välillä.

Hasian mukaan Forssassa suosittuja tutkintoja ovat perinteisesti lähihoitaja ja merkonomi, joissa molemmissa on tarkoitus käynnistää kaksi ryhmää. Metalliala sen sijaan tuottaa tuskaa – vaikka työllisyysnäkymät ovat hyvät, ala ei tahdo kiinnostaa opiskelijoita.

-Työllistymistä tärkeämpää on kuitenkin nuoren kiinnostus. Jos ei ole alasta innostunut, opiskelu voi olla ylivoimaisen raskasta, Hasia tietää.

Samaa mieltä on Kuhalan koulun nelikko.

-Tärkeintä on, että tykkää siitä, mitä tekee. Jos on hyvä ja motivaatio on kunnossa, eiköhän töitä löydy, Miettunen pohtii. FL

 

Tie jatko-opintoihin on auki
Hakuaika ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen on 21.2.-14.3.Samalla hakulomakkeella voi hakea enintään viiteen eri koulutukseen.Tieto yhteishaun tuloksista tulee aikaisintaan 15.6. ja opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 29.6. Yhteishaussa vapautuville opiskelupaikoille voi hakea 16.6. alkaen.Toisen asteen opintoja voi Lounais-Hämeessä suorittaa kuudessa oppilaitoksessa.Forssan ammatti-instituuttiin osalle linjoista valitaan todistuksen perusteella, osassa järjestetään lisäksi soveltuvuuskokeet.Hämeen ammatti-instituutissa Mustialassa voi suorittaa maatalousalan perustutkinnon. Hami antaa myös maaseutuyrittäjän ja mehiläistarhaajan ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta.Ypäjän Hevosopistossa voi opiskella hevostenhoitajaksi tai ratsastuksenohjaajaksi.Forssan yhteislyseon keskiarvoraja on 7,07. Someron lukiossa ja Urjalan Väinö Linnan lukiossa ei ole kiinteää keskiarvorajaa, mutta suositus on noin 7 keskiarvo.OIKAISU 11.2. klo 18.45Faktaosioon lisätty kuudes toisen asteen koulutusta Lounais-Hämeessä antava oppilaitos; Hämeen ammatti-instituutissa Mustialassa voi suorittaa maatalousalan perustutkinnon. Hami antaa myös maaseutuyrittäjän ja mehiläistarhaajan ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti