Lounais-Häme

Yhteishengellä mattoja yhteiseen tilaan

Aktiivisen kutojan Terttu Heinon muisto elää Somerolla ja näkyy jatkossa räsymattoina Kiiruun tilan päärakennuksessa. Heino testamenttasi Someron kansalaisopistolle hyvät kangaspuut ja mattoloimen pyyntönään, että loimesta piti kutoa oppilastyönä mattoja julkiseen tilaan Somerolle.

Ajatus yhteisestä hyvästä innosti Somero-opiston oppilaita. Mattojen lahjoituskohteeksi valikoitui pohdinnan jälkeen Kiiruun tila, joka on viime vuodet toiminut Someron Kulttuurin toimitilana ja kaupunkilaisten ajanviettopaikkana.

Kauniit ja värikkäät matot ovat valmistuneet tänä kevätkautena vapaaehtoisvoimin. Kutojana on ahkeroinut Maisa Paatelainen ja mattojen viimeistelijänä Kaija Saarela. Mattojen mallista ja väritystä ovat suunnitelleet opettajat Petra Korpela ja Jaana Janhunen. Ylimääräisiä matonkuteita olivat lahjoittaneet opiston oppilaat ja lähimmäispalvelukeskus Svensson. Kierrätyskuteissa oli vanhoja vaatteita, pöytäliinoja ja verhoja.

Mattoprojekti on tuonut mukanaan hienon yhteisen tekemisen tunnelman kudontaluokkaan, vaikka itse työtä tekivät harvat ja valitut.

– Kaikki ovat olleet hengessä mukana, Petra Korpela sanoo. Projekti saanee vielä jatkoa.

Taitavan kutojan Maisa Paatelaisen urakointi on varmistanut sen, että matot ovat samaa käsialaa.

– Ihan kivaa hommaa. Tulee käytettyä vanhat räsyt ja on tämä sosiaalinen puoli. Aika leveä matto kysyy kyllä voimaakin.

– Räsymatto tehdään niistä aineista, mitä on, hän muistuttaa. Puolet on kuitenkin paras olla trikoota ja puolet kangaskudetta.

Paatelainen naurahtaa, että hänen vuosikymmenten aikana tekemillään matoilla voisi päällystää jalkapallokentän.

Kolmemetrisistä räsymatoista valmiina on kuusi ja seitsemäs työn alla. Matoilla on leveyttä 115 senttiä. Petra Korpela ja Jaana Janhunen kävivät hankkeen alussa Kiiruun tilalla, ottivat mitat ja kuuntelivat myös kulttuurituottaja Miia Raivikon näkemyksiä mattojen väreistä. Isossa keltaisessa salissa pääväri on keltainen ja sinisessä huoneessa sinivihreä. Yhdistävänä tekijänä ovat räsymattojen punaiset sävyt.

Kiiruun tilan päärakennus ei vielä saa räsymattoja lattioilleen tiloissa tapahtuvan kouluopetuksen vuoksi. Matot pääsevät paikoilleen uuden koulun valmistuttua.

Kaija Saarela solmii tottuneesti mattojen hapsut merimiessolmuin, palmikoi ne kestäviksi ja lyhentää tasamittaisiksi. Työ vaatii näppivoimia. Lopuksi hän siivoa matoista kurkistelevat nukat.

– On näitä tullut tehtyä.

Räsymatto ei siedä mattopiiskalla tamppaamista, koska loimilangat tai kuteet voivat katketa. Maisa Paatelainen suosittaa piiskaamisen sijaan lempeämpää imurointia tai ravistelua. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti