Lounais-Häme Forssa

Yhteishenki kasvaa katujuhlissa – Naapurusto on kokoontunut Pellervonkadulle jo 20 vuotta peräjälkeen

Pellervonkadun naapurusto on kokoontunut katujuhliin jo 20 vuoden ajan.
Pellervonkadun katujuhlissa oli osallistujia lähes jokaisesta alueen talosta.

Yhteishenki on korkealla Forssan Pellervonkadulla ja sen naapurustossa. Tästä ovat osoituksena katujuhlat, jotka pidettiin jo 20. kerran elokuun viimeisenä lauantaina. Juhliin kokoontui jälleen Pellervonkadun, Joosenkadun ja Murronkaaren asukkaita.

– Nykyisten asukkaiden lisäksi mukaan tulee myös alueella joskus asuneita sekä asukkaiden lapsenlapsia ja muita läheisiä. Kaikkiaan osallistujia on yleensä noin 80. Alueella on 28 taloa, ja juhliin osallistutaan ainakin 22 talosta, juhlien järjestäjiin kuuluvat ja alueella asuvat Katja Suoniemi, Maija Holmi ja Tiina Tuomisto kertoivat.

Kaikenikäiset viihtyivät Pellervonkadun ja sen naapuruston katujuhlissa. Hauska pihapeli teikkaus keräsi paljon osallistujia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kaikenikäiset viihtyivät Pellervonkadun ja sen naapuruston katujuhlissa. Hauska pihapeli teikkaus keräsi paljon osallistujia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Juhlat alkoivat lipunnostolla Pellervonkatu 7:ssä, ja muuhun ohjelmaan kuului mukavaa yhdessäoloa, hauskoja pihapelejä, arpajaiset ja ruokailua. Katujuhlien 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi herkuteltiin Makulihan possunpuolikkaalla, ja lisäksi oli tarjolla muuta maukasta kesäruokaa, kuten makkaraa, lihapullia ja salaattia.

– Ajatus katujuhlien järjestämisestä syntyi aikanaan, kun Räynynojan toisella puolella oli tapana pitää pihajuhlia. Musiikki kuului myös meidän puolellemme ja päätimme alkaa myös järjestää juhlia, joihin asukkaat voivat kokoontua yhteen. Räynynojan toisen puolen juhlat ovat hiipuneet, kun väki on vanhentunut eikä uusia toimijoita ole tullut, mutta meidän juhlamme voivat hyvin. Näin pitkät perinteet omaavat ja ison osallistujajoukon keräävät piha- tai katujuhlat ovat ainutlaatuiset Forssassa ja lähitienoolla, Suoniemi totesi.

Suoniemen mukaan on ilahduttavaa, että juhliin saapuu myös jo muualle opiskelemaan lähteneitä nuoria, jotka haluavat tulla tapaamaan lapsuudenkavereitaan. Nyt heitä tuli ainakin Tampereelta ja Kotkasta.

– Juhlissa pelataan naisten, miesten ja lasten mölkkyä. Suosittua on myös teikkaus, jossa kolikkoa heitetään pullon viereen. Lähimmäksi osunut saa pullon itselleen. Lasten sarjassa palkintona on limsapullo, ja aikuisille on tarjolla väkevämpää juomaa, Suoniemi sanoi.

Teikkauksessa ideana oli osua kolikolla mahdollisimman lähelle palkintona ollutta pulloa.

Juhlien alkajaisiksi kaikki osallistujat saivat myös esitellä itsensä. Tapa sai kiitosta juhliin joka vuosi osallistuneelta Jorma Tuomistolta. Hänen mukaansa juhlat kasvattavat alueen asukkaiden yhteishenkeä entisestään.

– Naapurustoon muuttaa välillä uutta väkeä, ja katujuhlat ovat heille hyvä tapa tutustua muihin alueen asukkaisiin. Alueella vallitsee todella hyvä henki ja yhteisöllisyys, Tuomisto totesi.

Tuomisto osallistui myös teikkaukseen heittämällä 20 sentin kolikon kohti palkintona ollutta pulloa, mutta ainakaan ensimmäinen heitto ei hänen mielestään onnistunut.

– Oli aika heikko heitto, mutta niin kauan heitetään kuin rahapussi kestää, Tuomisto naurahti.

Pepita Toikka ja Henni Isaksson eivät ole 20 vuoden aikana jättäneet väliin yksiäkään Pellervonkadun katujuhlia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pepita Toikka ja Henni Isaksson eivät ole 20 vuoden aikana jättäneet väliin yksiäkään Pellervonkadun katujuhlia. Kuva: Lassi Puhtimäki

25-vuotias Pepita Toikka ja 20-vuotias Henni Isaksson kertoivat myös osallistuneensa kaikkiin 20 vuoden aikana järjestettyihin Pellervonkadun katujuhliin, vaikka Isaksson ei toki aivan ensimmäisiä juhlia muistanutkaan.

– On mukavaa, että tällaisia juhlia järjestetään. Kaikkien mielestä on hauskaa viettää aikaa yhdessä, Toikka ja Isaksson sanoivat.

Loppuillasta juhlaan toivat tunnelmaa myös Pellervonkadun varteen sytytetyt kynttilälyhdyt. FL

Loppuillasta sytytetyt kynttilälyhdyt toivat tunnelmaa Pellervonkadun varteen.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020

Uusimmat