Lounais-Häme

Yhteiskunta heijastuu neuvolaan - Forssan perheneuvola juhli 40 toimintavuottaan

Marraskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1977 kolme sosiaali- ja terveysalan ammattilaista asteli ensimmäistä kertaa töihin Forssan kasvatusneuvolaan.

Vastaanottotila oli vanha, ja sen keskellä seisoi yksi kirjoituspöytä.

Muuta ei tarvittu.

Pöydän ääressä alettiin kehittää kokoaikaisesti forssalaisten perheiden henkistä hyvinvointia. Kasvatusneuvola erotettiin aiemmin perustetusta äitiysneuvolasta, joka keskittyi myös lasten fyysisen hyvinvoinnin edistämiseen. Kasvatusneuvolalle rajattiin henkisen hyvinvoinnin edistämistehtävät.

Tuosta hetkestä on kulunut runsaat 40 vuotta. Kasvatusneuvola toimii yhä, mutta sen nimi on muuttunut perheneuvolaksi. Työtilat ovat vaihtuneet ja työntekijöitä on palkattu lisää.

 

Yksi Forssan kasvatusneuvolan ensimmäisistä työntekijöistä oli psykologi Hanna-Leena Rintakumpu. Hän muisteli maanantaina perheneuvolan 40-vuotisjuhlassa neuvolan varhaisia vaiheita.

-Maailma on muuttunut niistä ajoista paljon, mutta lapset kokevat yhä samanlaisia ongelmia kasvussa ja kehityksessä kuin aiemminkin, Rintakumpu sanoo.

Vaikka moni ongelma säilyy vuosikymmenestä toiseen samanlaisena, yhteiskunta muuttuu ja heijastuu perheneuvolaan.

-Kun perheneuvola perustettiin, ei vielä puhuttu lainkaan sellaisista asioista kuin huumeet tai lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Kun kohtasimme ensimmäistä kertaa seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia, ne järkyttivät meitä paljon.

 

Viime vuosina ja vuosikymmeninä perheneuvolassa ovat näkyneet esimerkiksi sellaiset ilmiöt kuin perheiden suorittamiskeskeisyys, vanhempien peliriippuvuus, uusioperheiden ongelmat ja monikulttuurisuus.

Joskus väliaikaisetkin ilmiöt saattavat aiheuttaa oireilua yksilöissä. Esimerkiksi viime vuonna muodostunut klovni-ilmiö herätti lapsissa pelkoa.

-Neuvolassa on keskitetty huomio kunakin aikakautena tärkeiksi koettuihin asioihin. Menneinä vuosikymmeninä käytettiin esimerkiksi sellaisia käsitteitä kuin koulufobia ja poikaliike, kertoo 30 vuotta sitten Forssan perheneuvolassa aloittanut eläköitynyt sosiaalityöntekijä Hannele Takala.

Koulufobia liittyi lapsen pelkoon mennä kouluun ja poikaliike heräsi, kun huomattiin, että joillakin pojilla oli ongelmia sopeutua.

Tänä päivänä neuvolassa puhuttavat uudenlaiset teemat.

Perhepalveluiden palvelualajohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelän mukaan nyt tuetaan vanhemmuutta, tutkitaan lapsen kasvua edistäviä menetelmiä, kehitetään toimijoiden välistä yhteistyötä ja hoidetaan perheitä ennaltaehkäisevästi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti