Lounais-Häme

Yhteislyseon johdolla mediamaailma tutuksi ympäri Euroopan

Forssan yhteislyseo toimii koordinaattorikouluna Signs of the Times -nimisessä Erasmus+-hankkeessa, jossa mukana on toisen asteen oppilaitoksia myös Saksasta, Bulgariasta ja Romaniasta.

Erasmus+ on EU:n vetämä ohjelma. Kolme vuotta kestävälle Signs of the Timesille EU myönsi hankkeen koordinaattorina toimivan Marjo Ruskelan mukaan lähes 120 000 euron apurahan.

Jokaisesta projektissa mukana olevasta koulusta on ollut tämän viikon ajan Forssassa kaksi opettajaa kouluttautumassa projektia varten.

-Tarkoitus on päästä kaikkien maiden kanssa samalle viivalle ja opastaa opettajia esimerkiksi alustanamme toimivan Peda.netin käyttöön, Ruskela kertoo.

 

Taustalla hankkeessa on huoli esimerkiksi valeuutisten ja sosiaalisen median sirpaleisen uutisvirran vaikutuksista nuorten maailmankuvaan.

Hankkeen tavoitteena onkin laajentaa opiskelijoiden ajatusmaailmaa eri keinoin, niin tapaamalla ihmisiä erilaisista maista kuin oppimalla erilaisista media- ja juttutyypeistä.

-Iso tavoite kaikella toiminnalla on lihaksien antaminen nuorille mediamaailmassa toimimiseen. Saataisiin nuorten itsetunto ja kotiseuturakkaus kasvamaan sekä nuoret huomaamaan, että aika samanlaiset asiat huolestuttavat eri laidoilla Eurooppaa, Ruskela kertoo.

Bulgarialainen englanninopettaja Zhivka Zaharieva toivoo, että opiskelijat huomaavat hankkeen aikana, kuinka erilaista ja saman aikaan samanlaista eri puolilla Eurooppaa on.

-Samalla tavalla nuoret katsovat elokuvia, kuuntelevat musiikkia sekä puuhaavat Facebookissa ja Snapchatissa, ollaan sitten Bulgariassa tai Suomessa, Zaharieva selittää.

-Yritämme samalla opettaa myös digitaalisuutta ja miten sitä voi hyödyntää, saksalainen englanninopettaja Jan Lücke lisää.

 

Hankkeen aikana eri maiden opettajia ja oppilaita kokoontuu vuorotellen kaikissa mukana olevissa maissa.

Seuraavan kerran kokoonnutaan tammikuussa Saksassa. Suomen vuoro on kahden vuoden päästä.

Forssan yhteislyseosta on tällä hetkellä hankkeessa mukana neljän opettajan lisäksi kuusi opiskelijaa. Yhteislyseosta mukana olevat opiskelijat vaihtuvat aina lukuvuoden välein.

 

Hankkeen näkyvin osa on yhteislyseon Peda.net-alustalle tuotettava sähköinen sisältö. Verkkoon tulee kolmen vuoden ajan materiaalia tekstin, erityyppisten kuvien sekä videoiden muodossa.

Uutta sisältöä tulee etenkin yhteisten tapaamisten yhteydessä.

-Opittuja menetelmiä käytetään tapaamisten välillä omassa koulussa, yhteislyseon englanninopettaja Taina Kemppi kertoo.

-Toivon mukana projektissa olevien opiskelijoiden opettavan myös muita opiskelijoita, jotta hyöty moninkertaistuu, Lücke sanoo.

Projekti toteutetaan ilmiöpohjaisen opetuksen menetelmällä, ja tutkimusaiheet tarkentuvat vasta kokoontumisten yhteydessä.

-Tartumme projektin nimenkin mukaisesti aikaan. Emme voi marraskuussa 2017 sanoa, mikä on ajankohtaista vuoden päästä, Ruskela sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic