Lounais-Häme Tammela

Yhteisöllisyys Tammelan voimavarana – Piispa vaikuttui visiitillään kunnan työpajassa

Tammelan kunnan Intro-työpaja ja koko tammelalainen yhteisöllisyys tekivät vaikutuksen Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repoon perjantaina piispantarkastuksessa. Piispantarkastus huipentuu sunnuntaina.
Piispa Matti Repo ja Tammelan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Anne Ylitalo (vas.) tutustumassa Intro-työpajalaisten työnjälkeen työpajajohtaja Tuula Mikkolan opastuksella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo arvostaa Intro-työpajan sosiaalista merkitystä Tammelassa. Työpaja on paikka, jossa työelämästä sivuun jääneet tapaavat muita ihmisiä ja voivat kokea olonsa taas yhteisön jäseniksi.

– Kyllä te teette työpajassa tärkeätä työtä. Annatte ihmisille omanarvontuntoa ja suhtaudutte heihin arvokkaina ihmisinä, Repo kiitti.

– Tämä on myös ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä, etteivät ihmiset juutu sellaiseen ajatukseen, etteivät kelpaa mihinkään.

Kunnan Intro-työpaja tekee hyvää yhteistyötä seurakunnan diakoniatyön kanssa esimerkiksi EU-ruoka-avun jaossa ja Ruustinna-yhteisökahvilassa, jonka tilat työpajalaiset myös kunnostivat. Työpajalla on myös tehty lukupulpetti kirkkoon.

Työpajajohtaja Tuula Mikkola selosti kattavasti piispan seurueelle Intron toimintaa. Kunta säästää työpajatoiminnalla selvästi ns. sakkomaksuissa, mutta se ei ole toiminnan päämäärä.

– Meidän tavoite on auttaa ihmisiä eteenpäin, ei säilyttää heitä täällä.

Työtehtävät räätälöidään pajalla työpajaohjaaja Teemu Koivulan mukaan kunkin työttömänä olleen tarpeiden, taitojen ja työkyvyn mukaan. Pajalla on laajalti rakennus- ja remontointitöitä, huonekalujen kunnostamista ja kierrätystoimintaa.

– Jaamme myös isot määrät ruokaa viikossa, pappilassa ja työpajalla, Mikkola kertasi.

Pajalla oli viime vuonna asiakkaana 83 ihmistä, enimmäkseen viisikymppisiä miehiä. Piispa ymmärsi, ettei viisikymppisille, edes korkeammin koulutetuille tahdo uutta työtä löytyä.

Tuula Mikkola arvioi, että ehkä joka neljäs työpajalainen pääsi viime vuonna avoimille työmarkkinoille tai opiskelemaan.

Repo vieraili piispantarkastuksessaan perjantaina Tammelassa aamurukouksella kirkossa, pappilan yhteisökahvila Ruustinnassa, seurakunnan päiväkerhossa, Intro-työpajassa, Riihivalkaman koulussa lasten tentattavana, Pekka Vären puutyöliikkeessä, kunnantalolla ja iltarukouksella Martti Puran metsäkirkossa.

Lauantai on varattu seurakunnan työntekijöille ja luottamushenkilöille sekä yhteistyökumppaneille. Sunnuntai on pyhitetty piispanmessulle kirkossa ja piispantarkastuksen juhlalle ja yhteenvedolle seurakuntakodissa.

Edellinen piispantarkastus oli Tammelassa vuonna 2011.

Piispa Matti Repo kehuu Tammelaa historiallisena pitäjänä, jolle omaleimaista on vahva omien kylien identiteetti ja omista juurista kumpuava kotiseuturakkaus.

Tammelassa häntä sykähdyttävät myös kauniit maisemat kuten Pyhäjärven rantamaisema kirkonkylään ajettaessa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic