Lounais-Häme Forssa

Yhteisötalon uusi ryhmä auttaa elämän solmujen avaamisessa

Seutukunnan sosiaali- ja terveysalan järjestöt aloittavat yhteisen tukiryhmän.
Yhdistysaktiivit Sirkka-Liisa Ilvonen (vas), Kirsi Repo, Eeva Hannula ja Taina Saarinen sekä Jukka Mansikkaniemi (takana vasemmalla) ja Jukka Okslahti valmistelivat ensimmäistä kokoontumista.

Äkillinen, vakava sairastuminen herättää monia ajatuksia, kysymyksiä ja tuntemuksia paitsi sairastuneessa myös hänen läheisissään. Forssan Yhteisötalolla aloittaa ryhmä, jossa jaetaan tietoa ja tukea.

– Aloitamme ryhmän henkilöille, jotka ovat hiljattain saaneet vakavan sairauden diagnoosin, joutuneet onnettomuuteen tai tilanteeseen, jonka takia oma tai läheisen toimintakyky on heikentynyt, Forssan Seudun Hengitysyhdistystä edustava Kirsi Repo kertoo.

Idea toimintaan sai alkunsa FSHKY:n järjestämästä järjestöjen raadista, joka on vuorovaikutteinen sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskeva keskustelutilaisuus.

– Siellä nousi puheeksi, miten vakavan diagnoosin jälkeen moni jää kysymyksineen yksin ja vaille tarvittavaa tukea. Pian tämän tilaisuuden jälkeen tapasin Forssan Seudun Mielenterveysseuran Eeva Hannulan Hämeen Setlementin järjestöyhteistyökoulutuksessa, ja tämän ryhmän suunnittelu alkoi.

Kerran kuukaudessa

Elämän solmukohdissa – järjestöt tukenasi -ryhmä aloittaa toimintansa Yhteisötalolla 22.1. Ryhmän kautta on saatavilla muun muassa tietoa alueen sosiaali- ja terveysalan yhdistyksistä, FSHKY:n tarjoamasta tuesta ja sosiaalietuuksista sekä tietysti myös vertaistukea.

Tällä hetkellä mukana on hengitysyhdistyksen ja mielenterveysseuran lisäksi Forssan Seudun Sydänyhdistys, Forssan Seudun Kehitysvammaisten tuki ry ja Forssan Seudun Reuma-Tules. Yhdistykset voivat yhä ilmoittautua mukaan esimerkiksi Eeva Hannulalle tai Kirsi Revolle.

– Toiveena olisi saada mukaan vaikka kaikki parisenkymmentä seutukunnan sote-alan järjestöä, Sirkka-Liisa Ilvonen hengitysyhdistyksestä toteaa.

Ryhmä kokoontuu Yhteisötalolla kerran kuukaudessa klo 17.30–19.30. Tapaamisia on suunniteltu toukokuun loppuun asti, ja niitä jatketaan kysynnän mukaan syksyllä. Ryhmään pyritään saamaan vierailevia asiantuntijoita. Ensimmäisellä tapaamiskerralla esittäytyvät yhdistykset sekä FSHKY.

Vertaistuen voima

Vertaistoiminnassa mukana olleet tunnistavat vertaistuen voiman.

– Vertaistuella on valtava voima. Sain sydäninfarktin 43-vuotiaana, jonka jälkeen tunteet kulkivat vuoristorataa ja oli paljon kysymyksiä mielessä. Tukihenkilötoimintaa ei ollut vielä tuolloin Forssassa, mutta vaihdoin puhelinnumeroita sairaalassa vierustoverini kanssa ja pitkään soittelimme ja tiedustelimme toistemme vointia ja kannustimme eteenpäin, Jukka Okslahti sydänyhdistyksestä muistelee.

Repo puolestaan sairastaa harvinaista hengityssairautta bronkiektasiaa.

” Pienellä paikkakunnalla ei välttämättä ole jokaiselle sairaudelle omaa yhdistystä, mutta tässä ryhmässä voimme auttaa tiedonsaannin suhteen.”

– 45 ikävuoteen mennessä en ollut tavannut ketään, jolla olisi sama sairaus. Hengitysliiton toiminnan kautta olen nyt tavannut noin 30–40 henkilöä, joilla on sama sairaus, Repo kertoo.

Tänä päivänä vertaisuus on entistä yleisempää myös verkossa.

– Pienellä paikkakunnalla ei välttämättä ole jokaiselle sairaudelle omaa yhdistystä, mutta tässä ryhmässä voimme auttaa tiedonsaannin suhteen, Kirsi Repo kertoo.

Yhdistysaktiivit muistuttavat myös, että vertaistuki koskettaa sairastuneen lisäksi myös tämän läheisiä.

– Sairastuneen omainen voi murehtia jopa enemmän kuin sairastunut, ja on vaarassa uupua ilman tukea. Yhteisötalon ryhmään toivotaan mukaan myös omaisia.

Elämän solmukohdissa -ryhmä, ti 22.1. klo 17.30–19.30, Yhteisötalo (Haudankorvankatu 2). Rajoitetusti parkkitilaa, auton voi jättää myös Citymarketin parkkipaikalle.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic