Lounais-Häme Forssa

Yhteisötaloon jokainen on tervetullut: "Tänne voi tulla juomaan kahvit, lukemaan lehteä tai mitä milloinkin haluaa"

Avajaisiin alkoi tulvia väkeä keskipäivän aikaan. Lounais-Hämeen musiikkiopiston Kitarajengi ja opettaja Annamari Porjamo esittivät musiikkia mm. Star Wars- ja Sormusten herra -elokuvista.

 

Valkoista pohjaa värittävät erikokoiset ja -väriset kämmenenjäljet. Avausjuhlan yhteistaideteoksesta tulee kyltti uuden Yhteisötalon seinälle ja pohja tehdään niin, että vierailijat saavat painaa siihen omat elämänviivansa.

– Se on meistä symbolinen osoitus talon merkityksestä, kuvailee FSHKY:n maahanmuuttokoordinaattori Milla Parviainen.

Uusi Yhteisötalo on ihan kaikkien kokoontumispaikka, joka on myös yhteisesti pystytetty. Tavarat ja koneet on saatu lahjoituksena henkilöiltä tai yrityksiltä hellasta jääkaappiin. Talkootöissä oli mukana pääasiassa seudulle asettuneita maahanmuuttajia.

– He remontoivat talon, kävivät mattopyykillä, tarkastivat lahjoitetut vaatteet ja järjestivät huoneet. Osa nikkaroi kukkalaatikoita ja istutti kukkia.

Osoitteessa Haudankorvankatu 2 Forssassa sijaitsevan Yhteisötalon koko tarkoitus on, että ihmiset itse ideoisivat sinne toimintaa.

– Jos esimerkiksi useampi kaipaa tänne improteatteriryhmää, hankimme jostain vetäjän. Tai jos joku on kiinnostunut vetämään aikuisten taidekerhoa, se laitetaan ohjelmaan.

Ehdoton periaate on kuitenkin maksuttomuus: toimintaan osallistuminen ja sen järjestäminen on ilmaista. Suljettu toiminta, kuten hallitusten kokoukset ovat eri asia.

– Tämä ei olisi enää yhteisötalo, jos osallistuminen riippuisi ihmisen taloudellisesta tilanteesta.

Lastenhuone tekee sen, että Yhteisötaloon voi tulla helposti pikkuistenkin kanssa, vaikka opintoihin tai muuten vain.

 

Rentoutumispiiri, leffailta, kuntokävely ja monenmoista. Talon lokakuun tapahtumakalenteri on jo julkaistu, mutta tilaa siinä riittää vielä.

– Kun tänne saadaan iltatoimintaa, voimme järjestää vaikka kisailtoja, joissa katsotaan matseja yhdessä isolta screeniltä. Ei tarvitsisi katsoa niitä yksin kotona tai baarissa.

Taloon yritetään saada myös nopeasti oma emäntä tai isäntä, joka olisi paikalla aamusta iltaan pitämässä paikkaa pystyssä.

– Niin talo olisi ihmisten yhteinen olohuone, jonne voi tulla juomaan kahvit, lukemaan lehteä, kutomaan sukkaa tai mitä milloinkin haluaa. Tänne tulee varmaan myös tietokone, jota voi käyttää.

Lastenhuone leluineen ja majoineen on iloksi sekä lapsille että aikuisille.

– Meillä on täällä esimerkiksi suomen kielen alkeiskurssi, jonne pystyy osallistumaan vaikka maahanmuuttajataustaisia kotiäitejä, koska heille on myös järjestetty lastenhoito.

Talossa on myös kierrätyshuone, jossa on lahjoituksina saatuja vaatteita, kenkiä, verhoja ja taloustavaroita.

– Tämä on tämmöinen “ota mitä tarvitset” -huone ihmisille, esittelee.

– Esimerkiksi sosiaalityön asiakkailla voi tulla sellaisia “tarvitaan äkkiä” -tilanteita. Ihmisten elämäntilanteet vaihtelevat, joskus ikävälläkin tavalla.

Avajaisissa oli suosiossa tikanheitto tikapuilta alas. Lajia kokeili urheasti Kukka Heikkilä.

Toimintapuolen lisäksi asiakastyön puolella on työhuoneet eri sosiaalipalveluiden työntekijöille. On kotouttamistyöntekijöitä, alle 30-vuotiaiden sosiaaliohjaaja, sosiaalisen kuntoutuksen sosiaalityöntekijä ja yksi Forssan kaupungin työntekijä.

Sosiaalityön asiakkaita voidaan myös ohjata mukaan Yhteisötalon toimintaan. Usein ihminen tarvitsee jollain elämän alueella tukea, mutta on toisissa asioissa taas erittäin hyvä.

– Esimerkiksi joku voi olla ollut todella pitkään työttömänä, mutta on toisaalta myös äärimmäisen taitava kitaristi. Silloin hän voisi tulla vetämään tänne vaikka avointa bänditoimintaa.

– Kun ihminen saa jostain väylän tuoda omaa osaamistaan esiin, niin muutkin asiat hänen elämässään alkavat pikkuhiljaa loksahdella yhteen.

Taloon tavoitellaan sellaista henkeä, jossa jo ympäristöllä luodaan tasavertaisen kohtaamisen tila.

– Jos ihminen tarvitsee apua omassa elämäntilanteessaan, niin tapa auttaa ei ole täällä sellainen kuin virastoissa, joissa virkapöydän takaa sanellaan miten pitäisi toimia.

– Siinä on ihan eri fiilis, kun sosiaalityöntekijä ja asiakas käpertyvät villasukat jalassa teekupin ääreen sohvalle keskustelemaan. FL

 

EDIT: Juttua päivitetty 1.10. klo 10.37. Lisätty tieto Yhteisötalon sijainnista.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat