Lounais-Häme

Yhteistä suomalaista e-kirjastoa valmistellaan – Tavoitteena parantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta

E-kirjojen ja -lehtien saatavuus Suomen yleisissä kirjastoissa vaihtelee asuinkunnasta riippuen ja kuntien välillä on isoja eroja tarjonnassa.
Uuden hankkeen tavoitteena on parantaa e-kirjojen alueellista saatavuutta. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Uuden hankkeen tavoitteena on parantaa e-kirjojen alueellista saatavuutta. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 250 000 euron avustuksen kansallisen e-kirjaston selvityshankkeen käynnistämiseksi. Hankkeen tavoitteena on parantaa e-kirjojen alueellista saatavuutta ja kansalaisten yhdenvertaisuutta koko Suomessa.

Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankkeessa selvitetään ja kokeillaan eri kumppaneiden kanssa uusia ratkaisuja liittyen digitaalisen kirjaston teknisiin, tekijänoikeudellisiin ja käytettävyyskysymyksiin. Lisäksi selvitetään, miten e-kirjastoasiassa voidaan tehdä yhteistyötä Kansalliskirjaston ja sen Finna-palveluympäristön kanssa.

Tarjonta lisääntyy huimaa vauhtia

Hankkeen aikana luodaan lähtökohdat digitaalisen median palvelukonseptille, jonka avulla voidaan toteuttaa kaikille Suomen yleisten kirjastojen asiakkaille yhteinen digitaalinen kokoelma sekä saumaton pääsy siihen. Hankkeen keskeisinä yhteistyökumppaneina ovat kirjastot, kustantajat, kirjailijat, digitaalisten palvelualustojen tarjoajat ja tekijänoikeusjärjestöt.

E-kirjojen ja -lehtien saatavuus Suomen yleisissä kirjastoissa vaihtelee asuinkunnasta riippuen ja kuntien välillä on isoja eroja tarjonnassa. Tämä lisää alueellista epätasa-arvoa.

– Digitaalisten kirjojen ja lehtien tarjonta lisääntyy huimaa vauhtia, ja kirjastojen pitää pystyä tarjoamaan niitä asiakkailleen nykyistä helpommin. Uskon tämän onnistuvan, kun ratkaisuja haetaan tiiviissä yhteistyössä kirja- ja kustannusalan kanssa. Hankkeessa voittajia ovat koko suomalainen kirja- ja kustannusala eli kotimainen kirjallisuus ja sen lukijat, sanoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Lue myös: Verkkokirjaston palvelut tutuiksi vanhustenviikolla – SeniorSurf -päivässä opastetaan kirjaston e-aineiston sekä pankkipalveluiden käyttöä

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic