Lounais-Häme

Yhteisten asioiden ajaja Ypäjältä

Ypäjän kunnanvaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja Matti Alanko (kesk.) on huolestunut sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksen vaikutuksista Ypäjälle. Oma Hämeen toteutuminen merkinnee hänestä palvelujen keskittymistä, jolloin terveysasemaverkko harvenee. Oma Hämeen yhteydessä ei ole hänen mukaansa juuri kuultu palveluverkostosta eikä -tasosta.

Häntä vaivaa, kuinka Ypäjän kulmilta jatkossa pääsee lääkärin vastaanotolle, hammashoitoon ja lapset kouluterveydenhuoltoon. Kunnan sananvaltakin murenee, jos Oma Häme alkaa operoida osakeyhtiönä ja valta siirtyy vaaleilla valittavalle maakuntavaltuustolle. Ypäjän kunta ei maakuntavaaleissa taida saada edustajaansa läpi ilman äänestysaluejakoa tai kiintiöpaikkoja.

– Silloin ihmisten vaikutusmahdollisuudet vähenevät.

Jos palvelut hiipuvat, käy Alangon mukaan kehnosti myös kunnan elinvoimalle.

Soten ja maakuntahallinnon myötä kunnalle jää lähinnä tekninen ja sivistystoimi. Kouluverkon muutos on jo kirjattu Ypäjän kuntastrategiaan.

Ihmisten eläköityminen aiheuttaa ohuessa kuntaorganisaatiossa haasteensa. Ypäjän kunnassa on heti vuodenvaihteen jälkeen saatava uuden kunnanjohtajan hakuprosessi liikkeelle. Tarkoituksena on saada uusi johtaja kuntaan hyvissä ajoin keväällä, ennen kuin Vesa Ketola jättää paikkansa.

Alanko myöntää kevään kiireiseksi.

Ypäjän kunnanvaltuustoon hän pääsi ensimmäisellä yrittämällä läpi vuonna 1989 ”intoa ja ruutia täynnä”, ja on paikkansa pitänyt. Alusta saakka hän sanoo halunneensa ajaa kaikkien kuntalaisten asioita. Kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi hän nousi vuonna 2001 ja on nuijansa säilyttänyt.

– Puheenjohtajuus on erittäin mielenkiintoista ja haastavaa.

Kunnanhallituksen kokouksista hän ammentaa perustietonsa asioiden valmistelusta, mutta sen lisäksi on tehtävä ”kotiläksyjä” ja oltava usein puhelimitse yhteyksissä. Itse valtuustotyöskentely on rutiininomaista, joten Alanko painottaa valtuustoseminaarien ja vapaamuotoisempien tapaamisten merkitystä. Niissä on oleellista visioida tulevaisuutta ja pureutua haasteisiin. Valtuuston kokouksiinkin kannattaa hänen mukaansa yhyttää jokin teema lisäinformaatioksi valtuutetuille.

Maanviljelijänä ja luottamushenkilönä aika on välillä kortilla. Sianlihantuotannon ohella hän tekee koneurakointia. Talvella tulee huhkittua metsässä. Kiire tuottaa myös stressiä.

– Välillä luottamustoiminta on mukavaa vastapainoa, välillä harmaannuttaa hiuksia. Välillä se tuntuu päätyöltä.

50-vuotispäiviensä kynnyksellä Matti Alanko hämmästelee ajan kulumista.

– On pienoinen järkytys, että ikää tulee huomaamatta. Lapset kyllä vanhenevat, mutta itsestä sitä ei huomaa, hän virnistää.

Poikasena hän koki, että viisikymppiset ovat vanhoja äijiä terveysvaivoineen.

– Mieli on nyt jostain syystä muuttunut, hän nauraa. FL

 

Matti Alankonumeroina
Matti Alanko on syntynyt Ypäjällä 25.10.1966.Maanviljelijä, isännäksi tilalle sukupolvenvaihdoksessa 1987.Lehmien hoito vaihtui sianlihantuotannoksi 1992. Lisäksi koneurakointia: puunajoa, kasvinsuojeluruiskutuksia, puintia ja viljankuivausta.Anne ja Matti Alanko avioituivat 1992. Heillä on kolme lasta: Johanna, 22, Antti ,20, ja Kalle, 16.Ypäjän kunnanvaltuustossa Matti Alanko (kesk.) on vaikuttanut vuodesta 1989 asti.Ypäjän valtuuston puheenjohtajaksi hän nousi vuonna 2001.50Matti Alanko viettää 50-vuotissyntymäpäiväjuhliaan sukulaisten, ystävien ja yhteistyökumppaneiden kanssa Paijan Juhla-areenalla 29.10.Virallinen vastaanotto on Ypäjän kunnan valtuustosalissa perjantaina 28.10 klo 13–16.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti